DNA strigă catalogul GENERALILOR lui STROE din MAI!

DNA strigă catalogul GENERALILOR lui STROE din MAI!

Cat de curand, probabil, la Ministerul de Interne va fi necesar sa se organizeze puzderie de concursuri pentru ocuparea functiilor care vor ramane vacante dupa ce „raidurile” pregatite de DNA vor sparge „buboiul” din MAI. In timpul mandatului sau in fruntea MAI, Radu Stroe a facut zeci de numiri pe functii anchetate acum de DNA.

Si daca Cristian David, cel care lua spaga chiar in biroul de ministru, isi va da cu siguranta in vileag propiul „grup infractional” format din oamenii sai de incredere care inca mai activeaza in minister, zeci de alti ofiteri superiori si ditamai chestorii aflati la conducerea unor importante structuri isi calculeaza deja „AMR ”-ul pana cand va exploda cu adevarat dosarul EADS, cel al fraudarii contractului de securizare a frontierelor. Insa, mai nou, o alta parte din „nababii” de la MAI, care nu faceau parte din cele doua „loturi”, au fost cuprinsi de panica dupa audierea si, mai ales, eliberarea lui Ingrid Mocanu Popa. Care, inainte de a fi actuala consiliera a lui Gabi Oprea, a fost „jurista” lui Radu Stroe, adica omul de legatura care asigura traseul „hartiilor” intre Directia Generala de Management Operational (DGMO), secretariatul general  si cabinetul ministrului.

Circuit pe care, dupa cum suspecteaza procurorii Laurei Codruta Kovesi, s-au facut mai multe nereguli care au dus la numiri ilegale pe functii sau inaintari in grad cu cantec pentru „stroistii” care astfel au ajuns peste noapte ditamai chestorii.

La bunul lor plac

Pe vremea mandatului „excelentei sale” Radu Stroe in fruntea MAI, unul dintre personajele cheie care misca toate butoanele subterane ale jocurilor de culise din aparatul central al ministrului era Ingrid Mocanu Popa. Adica nimeni alta decat actuala consiliera „calcata” recent de catre procurorii anticoruptie. Iar vestea perchezitionarii biroului acesteia,  a aducerii ei la DNA si, mai ales, a eliberarii sale dupa cateva ore bune de audieri a produs panica pe holurile ministerului. Astfel, implicarea secretarului general adjunct Mihai Sova in ancheta privind sustragerea de documente si scurgerea de informatii aproape ca nici nu i-a mai interesat pe unii dintre chestorii care stiu foarte bine ca Ingrid Mocanu Popa a fost „jurista” lui Radu Stroe. Si personajul despre care se stia ca dadea „spoiala” de legalitate pentru hartiile care erau plimbate de la DGMO catre secretariatul general si apoi impinse la semnat catre fostul ministru.

Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, in MAI exista un adevarat sistem prin care circulau aceste documente si prin care se incerca ocolirea prevederilor legale si gasirea unor „portite” juridice atunci cand se dorea sprijinirea vreunui protejat sau chiar „infundarea” vreunui cadru care nu era pe placul cuplului Radu Stroe – Gelu Oltean. Este vorba despre un traseu in care se centreaza dintr-o parte si se executa din cealalta, la mica intelegere. Iar astfel se poate accelera sau stopa orice document sau initiativa, dupa cum se si poate promova orice ineptie, dupa bunul plac al celor care se credeau „stapanii casutelor” din MAI. Si chiar daca sistemul a fost promovat de chestorul Virgil Ardelean, urmasii „Vulpei” l-au perfectionat atat de bine, incat avansarile din minister ajunsesera la cheremul lor. Si bineinteles ca au profitat din plin ca tineau in propriile maini „ painea si cutitul” hartiilor oficiale, astfel ca, prin simple semnaturi, si-au dat unii altora grade de chestor sau numiri pe functii, asa cum o arata si documentele de la sfarsitul anului 2013, intrate in posesia procurorilor DNA.

Asta in timp ce politistilor, jandarmilor sau pompierilor cu rezultate exceptionale li se tot repeta cu aroganta ca „organigrama” este plina si nu se pot debloca alte posturi! Si astfel membrii acestui „sistem paralel” s-au facut singuri chestori, desi uniformele nici macar nu le mai cuprind burtile.

Croitorescu deschide balul

In paralel cu „fabrica de chestori” care functiona la parametri maximi, oamenii de incredere ai lui Radu Stroe au reusit sa puna pe roate si o alta afacere uluitoare. Astfel au ajuns sa fie titularizati pe importante functii de conducere oameni care nu intruneau conditiile legale. Iar cel mai bun exemplu este cel al lui Liviu Croitorescu, „binecuvintat” de aceasta veritabila „mafie a hartiilor” sa fie director general adjunct al Directiei Generale Anticoruptie, desi delegarea cu alta insarcinare a titularului acelui post expirase si respectivul ofiter trebuia sa se intoarca inapoi! De altfel, aceasta ancheta este si cea mai avansata si, chiar daca ea s-a desfasurat mai greu, are meritul de a descifra tot acest sistem prin care a fost practic condus din umbra intreg ministerul. Cu girul sau din prostia lui Radu Stroe, ramane de nevazut. Un Radu Stroe care, de altfel, a intervenit de nenumarate ori violent in mersul legal al unor hartii, dand telefoane amenintatoare, desi era atent monitorizat de structurile de informatii, pentru a cere ca „icsulescu” sa fie numit sef la IPJ Ilfov. Sau, din contra, ca alti ofiteri sa fie zburati din functii doar pentru ca fusesera „identificati” de catre „vulpisorul” Gelu Oltean drept „necooperanti” in fata incercarilor ilegale de racolare ale DIPI. Latul anchetei se strange si, intr-adevar, „chestorii lui Stroe” chiar ca au de ce sa fie panicati. Cătălin TACHE





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria