Iohannis a promulgat legea prin care șeful IGPR are rang de secretar de stat și e numit de premier

Iohannis a promulgat legea prin care șeful IGPR are rang de secretar de stat și e numit de premier

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, care prevede că Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a premierului, act normativ care fusese trimis spre reexaminare Parlamentului de către fostul președinte Traian Băsescu.

Deputații au respins pe 25 februarie cererea de reexaminare formulată anul trecut de fostul președinte Traian Băsescu, adoptând legea în forma inițială, care prevede că IGPR este condus de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor.

În 15 decembrie 2014, în calitate de primă cameră sesizată, și Senatul a respins cererea președintelui Traian Băsescu de reexaminare a proiectului de lege.

În iunie anul trecut, Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare asupra legii care modifică organizarea și funcționarea Poliției Române, cerând respingerea acestui act normativ pe motiv că acordarea rangului de secretar de stat șefului IGPR nu este întemeiată, iar prin numirea acestuia de către premier se creează disfuncționalități de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică.

"Apreciem că transformarea funcției de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabilește legislația în domeniu într-o funcție politică nu se justifică", se arăta în cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Printre altele, Băsescu arăta și că IGPR, ca structură funcțională specializată, este condus de un inspector general, punctând că este oportun ca această funcție să fie exercitată de către un polițist, definit ca funcționar public civil, ce a dobândit această calitate în condițiile legii.

"Din aceste rațiuni, prezenta lege, în raport cu reglementarea în vigoare privind numirea inspectorului general al Poliției Române, conduce la constatarea că scopul urmărit de către inițiatorii săi este de politizare a acestui serviciu public, în contradicție cu principiile prevăzute în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române", indica fostul șef al statului.

Președintele Băsescu afirma, de asemenea, că acordarea rangului de secretar de stat inspectorului general al IGPR nu este întemeiată.

"Numirea inspectorului general al IGPR în Colegiul Ministerului, cu drepturi depline, va genera paralelisme funcționale, putându-se crea disfuncții prin opiniile separate ale celor doi în actul de comandă și control executiv, conceput a fi unitar prin Strategia de ordine publică și reglementările de funcționare ale Ministerului", sublinia fostul șef al statului.

El aprecia și că prin numirea de către prim-ministru a inspectorului general al IGPR cu rang de secretar de stat sunt create și disfuncționalități de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică.

De asemenea, în cererea de reexaminare se motiva și nerespectarea actelor legislative care impuneau Guvernului solicitarea unui aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a semnat și decretele privind promulgarea Legii pentru completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2014 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții "C.N.I"-SA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut

4 Foarte interesante amănunte...

5 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”