Klaus Iohannis: O zi TRISTĂ pentru România, pentru români/Ponta a decis să sacrifice instituțiile pentru INTERESUL PROPRIU

Klaus Iohannis: O zi TRISTĂ pentru România, pentru români/Ponta a decis să sacrifice instituțiile pentru INTERESUL PROPRIU

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca Romania va pleda pe langa partenerii europeni pentru initirea procesului de redactare a unei noi strategii europene de securitate. Totodata, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Cotroceni, presedintele Iohannis a vorbit despre votul din Camera Deputatilor asupra cererii justitiei de incepere a urmaririi penale in cazul premierului Ponta, catalogand respingerea solicitarii drept "o zi trista pentru democratia din Romania". Potrivit presedintelui, rezultatul votului a fost o urmare a faptului ca Ponta s-a folosit de influenta pe care o are ca premier si a solicitat majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala. "Parlamentul a executat ordinul", a afirmat seful statului.

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

Astazi am avut doua evenimente notabile pe care vreau sa le comentez pe scurt.
Dimineata, un vot in Camera Deputatilor si dupa-amiaza sedinta CSAT.

Ma voi referi la sedinta CSAT, primul punct a fost strategia nationala de aparare pe care am intitulat-o "O Romanie puternica in Europa si in lume".

Am gandit strategia ca un documnet integrator care ofera viziune si directie in materie de securitate nationala.

Viziunea mea e o Romania puternica in Europa si in lume, care inseamna trei lucruri: o tara care isi apara cetatenii, simbolurile, bunurile si resursele nationale, care stie sa isi protejeze patrimoniul, care pune prioritate pe educatie si sanatate.

Toate aceste presupun continuitate in angajamente si predictibilitate in actiuni.

In aceasta constructie, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii externe si de securitate.

Una dintre principalele noutati ale strategiei e conceptul de securitate nationala extinsa.

Nu e privita doar prin perspectiva apararii, ci prin evaluarea aspectelor ce tin de ordine publica, economie, infrastructura, sanatate, mediu, cultura, toate au impact asupra securitatii nationale.

Membrii CSAT au decis trimiterea strategiei catre Parlament, pentru promovare in sedinta comuna.

Au fost foarte multe subiecte pe ordinea de zi, mentionez doar cateva.

Am cazut toti de acord ca defrisarile ilegale tin de securitatea nationala.

CSAT a decis ca guvernul sa ia masuri pentru schimbarea cadrului legislativ, pentru a exista o legislatie coerenta si riguroasa care nu mai permita perpetuarea fenomenului.

Ministerului Mediului va intreprinde masuri necesare pentru identificarea de terenuri degradate ce pot face obiectul impaduririlor.

CSAT a aprobat fortele armate ale Romaniei ce pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara Romaniei in 2016.

Un alt punct a fost analiza si aprobarea planului cadru pentru continuarea restructurarii si modernizarii armatei, pentru dezvoltarea unei capacitati de reactie adecvate.

Despre votul din Camera Deputatilor in cazul Ponta:

Astazi este o zi trista pentru democratia din Romania

O zi trista pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care doresc o poltiica facuta cu responsabilitate, integritate si onoare.

Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei eprsoane este inacceptabil intr-o democratie.

Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe premier de fapte penale.

Am vazut de asemenea ca premierul se declara nevinovat.

Nici parlamentul, nici eu, nici dvs nu putem stabili cine are dreptate.

Singurii care sunt calificati sunt judecatorii.

Dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei.

Premierul a avut la dispozitie trei variante de reactie.

Prima, cea mai buna si onorabila, ar fi fost demisia si sa se puna la dispozitia justitiei.

A decis sa nu o faca

A doua varianta este sa isi convinga colegii sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorulir si sa dovedeasca practic ca e nevinovat.

Daca asa s-ar fi intamplat probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si cu siguranta s-ar fi gasit modalitati de judecare cu mare celeritate petnru a lamuri foarte repede problema.

Premierul nu a avut curaj sa faca acest lucru.

A ales a treia varianta, cea mai proasta, dl Ponta s-a folosit de influenta pe care o are ca premier si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala.

Parlamentul a executat ordinul.

E o varianta foarte proasta, fiindca acum dl Ponta nu mai poate demonstra nimanui ca a avut dreptate si, mult mai grav, se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca.

Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu.

Din acest motiv am spus ca e o zi trista pentru democratia din Romania.

Ce sa inteleaga un cetatean simplu? Ca oricine e acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara.

Ce sa inteleaga un simplu ales local, ca el poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu.

Ce sa inteleaga un simplu parlamentar, ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara.

Ce sa intelegem cu totii de aici? Exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a dl Ponta?

Va multumesc!

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

4 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

5 Foarte interesante amănunte!