Moraru (IPP): Exit-poll-urile nu au luat în calcul diaspora; ne îndreptăm către Ponta (37%) - Iohannis (32-33%)

Moraru (IPP): Exit-poll-urile nu au luat în calcul diaspora; ne îndreptăm către Ponta (37%) - Iohannis (32-33%)

Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, spune, într-o declarație acordată AGERPRES, că rezultatele prezentate de exit-poll-uri erau previzibile și remarcă ''revirimentul zonei urbane''.

Foto: (c) Sorin LUPȘA / AGERPRES ARHIVĂ

Totodată, el afirmă că exit-poll-urile nu au luat în calcul diaspora și susține că un rezultat Ponta — 37% — Iohannis — 32 sau 33% este previzibil.

''Este ușor surprinzător în sens plăcut revirimentul cumva al zonei urbane și este clar o creștere a prezenței mediului urban coroborată cu o cădere, se pare — dar trebuie să așteptăm până la sfârșitul zilei — de 3, 4 dacă nu 5 procente a ruralului față de 2009. Urbanul a ieșit ușor mai mult la vot decât în 2009 și ruralul a pierdut câteva procente semnificative. În București au fost mult mai mulți votanți decât în 2009. (...) În 2009 o parte de dreapta, în special din urbanul mare și din București, nu a mers la vot pentru că a încercat să sancționeze cumva 'performanța generală' a dreptei de la vremea respectivă și ea s-a transferat nu numai la locale, ci și cumva pe Traian Băsescu, la vremea respectivă'', a declarat Moraru.

El a spus că rezultatele erau previzibile, dar, în opinia sa, acestea pot suferi modificări îndreptându-se către 37% Victor Ponta și 32 sau 33% Klaus Iohannis. În context, el a arătat că sondajele nu au luat în calcul voturile din străinătate.

''Rezultatele erau previzibile, nu văd de ce să ne surprindă. Sondajele, din ceea ce știu și am văzut baze de date, cam astea erau. Ce se prezenta în presă era ușor umflat și am văzut și azi la o serie de exit-poll-uri care încearcă să-l prezinte pe Victor Ponta mai degrabă dintr-un sentiment psihologic cu 4 în față. Știind foarte bine și cât de 'exacte' au fost exit-poll-urile, dar și bazele de date care au fost și în timpul zilei de astăzi, eu cred că ne îndreptăm către un 37 — 32, 33% mai ales că aceste exit-poll-uri sunt la ora 19,30. Ruralul s-a închis, ca să spun așa, zona PSD nu mai acumulează foarte mult. În orele astea mai sunt voturi în zona urbană și nu face decât să strângă ecartul dintre cei doi, pe de o parte, iar pe de altă parte toate acestea exit-poll-uri nu au luat în calcul diaspora", a mai spus directorul IPP.

Potrivit acestuia, rezultatul este chiar mai strâns decât se vede în momentul de față.

"Este ceea ce probabil ne așteptam, un război pe viață și pe moarte între cei doi candidați. Se joacă până în ultima secundă și pentru ultimul vot. Eu nu cred că se poate spune fie că Victor Ponta sau Iohannis sunt câștigători în momentul de față. Pur și simplu rămâne să vedem ce se întâmplă'', a mai spus directorul IPP.

Referindu-se la rezultatele obținute de Monica Macovei, Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu, Moraru a spus că
au fost candidaturi de ambiție și că au încercat să potențeze lansarea sau consolidarea unor proiecte politice de partid.

"Monica Macovei a încercat să prezinte, și nu spun că e un lucru rău, (...) un anumit mesaj anticorupție. (...) Tăriceanu — nu mai era un lucru pe care să nu-l știm, să-și facă un partid și să-și mobilizeze un oarecare bazin electoral stabil și eventual să și negocieze pentru aceste voturi niște poziții de putere politică cu PSD în momentul de față, iar PMP, de asemenea, încearcă să se poziționeze cumva între aceste blocuri mari politice undeva. Candidații de fapt au încercat să-și folosească candidaturile pentru aceste consolidări ale partidelor. Părerea mea este că, cel puțin în cazul celor doi nu au reușit, iar în cazul Monicăi Macovei e greu să spunem. (...) Eu nu cred că merită acest efort și cumva perturbarea campaniei electorale cu niște candidaturi ale unor oameni care de fapt știau foarte clar că nu au nicio șansă să se apropie măcar să intre în turul II'', a adăugat Adrian Moraru.

AGERPRES/(A — autor: Cristina Tatu, editor: Cristian Anghelache)

Citește și:


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”