OFICIAL american/Aşteptăm să lucrăm cu PREŞEDINTELE ales Iohannis şi cu GUVERNUL SĂU”

OFICIAL american/Aşteptăm să lucrăm cu PREŞEDINTELE ales Iohannis şi cu GUVERNUL SĂU”

Noi, aici la Comisarul.ro, am făcut băşici la degete scriind ce spun oamenii ăştia aici. Ceea ce rămâne un mare secret pentru noi este cum a ajuns candidat Victor Ponta. Noi ştiam sigur că nu va candida.

Emisarii secretarului de stat american John Kerry, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi Frank Rose, negociatorul principal al SUA pentru acordul cu România privind scutul antirachetă, au vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate Gândul, despre perspectivele de securitate ale României după summitul NATO, în contextul crizei declanşate de Rusia la câteva sute de kilometri de România, în Ucraina, dar şi despre alegerile prezidenţiale care au avut loc duminica trecută, câştigate de Klaus Iohannis. Ei spun că, după cele două tururi de scrutin, pentru care „s-a luptat mult”, se vede că „democraţia este vie şi sănătoasă” în România. „Aşteptăm să lucrăm cu preşedintele ales Iohannis şi cu guvernul său, aşteptăm să ne conectăm cu el cât mai repede posibil şi să continuăm să muncim serios pentru întărirea parteneriatului nostru. Va fi, cred, în continuare o relaţie sănătoasă şi aşteptăm să ajungem să îl cunoaştem şi să lucrăm cu el”, spune Rose Gottemoeller. Cei doi au mai vorbit în interviul acordat Gândul despre posibilitatea poziţionării de noi trupe şi capabilităţi militare ale NATO în România şi în Marea Neagră, despre noua apetenţă a Guvernului României pentru China, despre relaţia SUA tot mai tensionată cu Rusia, care provoacă îngrijorări prin faptul că deşi de obicei se ţine de cuvânt atunci când promite ceva la negocieri, acum nu o face.

Iată principalele declaraţii ale celor doi oficiali ai Departamentului de Stat al SUA:

► Despre alegerile din România şi Klaus Iohannis:

Rose Gottemoeller: „Cred că democraţia este vie şi sănătoasă în România, e destul de evident. În al doilea rând, aşteptăm să lucrăm cu preşedintele ales Iohannis şi cu guvernul său, suntem foarte interesaţi să continuăm să întărim relaţia bilaterală în toate domeniile şi deciaşteptăm să ne conectăm cu el cât mai repede posibil şi să continuăm să muncim serios pentru întărirea parteneriatului nostru bilateral în multe domenii, inclusiv în unele domenii noi pe care preşedintele poate le are printre priorităţile sale. Va fi, cred, în continuare o relaţie sănătoasă şi aşteptăm să ajungem să îl cunoaştem şi să lucrăm cu el”.

Frank Rose: „SUA continuă să vadă România ca pe un partener strategic cheie, în primul rând, iar în al doilea rând, nu anticipăm nicio schimbare în relaţia dintre SUA şi România. Vedem sprijin pentru această relaţie strategică în toate partidele şi ştiu că a existat sprijin aproape unanim pentru acordul privind sistemul de apărare antirachetă, în 2011. Aşteptăm să lucrăm cu preşedintele ales şi cu noul Guvern al României”.

► Despre noi trupe NATO/SUA în România, în contextul crizei din Ucraina:

Rose Gottemoeller: „Ştiu că există câteva îngrijorări cu privire la echilibrul dintre zona baltică, de nord, şi această zonă din Marea Neagră. (…) Cred că va continua să existe o concentrare comună cu privire la zona unde trebuie să ne desfăşurăm activităţile de reasigurare, ca Alianţă Nord-Atlantică, nu doar ca o problemă bilaterală între SUA şi România”.

Frank Rose: „Preşedintele a cerut peste un miliard de dolari pentru iniţiativa de reasigurare, pentru aliaţii şi partenerii noştri de aici, din Europa. Aş spune că există un sprijin bipartid puternic în Congresul SUA, pentru această iniţiativă. (…) Cred cu tărie că în curând Congresul, cu un sprijin bipartid, democraţii şi republicanii, vor sprijini cu putere finanţarea acestei iniţiative”.

Despre interesul Guvernului Ponta de a avea o relaţie militară mai puternică cu China:

Rose Gottemoeller: „Eu cred că ţările trebuie să îşi dezvolte relaţiile de lucru după cum e necesar şi noi credem că avem cel mai puternic parteneriat strategic cu România, iar şi mai mult, din punct de vedere multilateral, în interiorul alianţei NATO avem o relaţie foarte puternică şi sănătoasă cu România. (…) Nu văd niciun motiv ca sănătatea acestei relaţii să fie afectată de factori externi”.

Despre Rusia şi criza din Ucraina:

Rose Gottemoeller: „Washingtonul a fost foarte decis în timpul acestei crize a Rusiei în Ucraina să trimită mesaje clare Moscovei, să fie foarte clar asupra îngrijorărilor noastre când apar şi fără echivoc în legătură cu aceste îngrijorări. Dar şi să se asigure că nu intrăm într-un ciclu de acţiune/reacţiune, într-o spirală care duce la vreun fel de cursă a înarmării sau la vreun fel de nouă confruntare. Nu este în interesul nostru, nu este în interesul Moscovei şi nu este în interesul aliaţilor noştri din Europa”.

Rose Gottemoeller: „Eu cred că este în interesul Rusiei să caute stabilitatea în această criză, iar modul de a face acest lucru este să urmeze paşii stabiliţi la Minsk. (…) Sunt paşi cu care Kremlin-ul a fost deja de acord în procesul de la Minsk, pentru a începe cu adevărat să reducă criza şi a reveni la condiţiile păcii şi stabilităţii în regiune. Deci sper sincer ca Moscova să ia în serios aceste măsuri, suntem îngrijoraţi în ultima vreme că nu le ia în serios”.

Rose Gottemoeller: „Experienţa mea cu negociatorii ruşi este că se vor ţine de cuvânt, dacă promit ceva la masa negocierilor, se vor ţine de cuvânt. Şi deci este îngrijorător când vedem că nu se ţin de angajamentele pe care şi le-au asumat”.

Despre scutul antirachetă de la Deveselu şi poziţia Rusiei:

Rose Gottemoeller: „Ruşii se plâng de ani de zile de apărarea antirachetă şi de cooperarea antirachetă, deci cred că trebuie să acceptăm acest lucru ca pe o realitate a situaţiei, încercăm să continuăm să le subliniem că sistemele pe care le construim în Abordarea Europeană Adaptivă în Etape şi care lucrează şi pentru SUA sunt sisteme limitate, care să protejeze împotriva unor ameninţări limitate”.

Frank Rose: „Nu puteam să cerem un partener mai bun pentru a implementa acordul de apărare antirachetă, decât România. Tot ce am cerut, tot ce am avut nevoie, partea română a pus la dispoziţie. Baza scutului antirachetă este în grafic şi bugetată să devină operaţională la sfârşitul anului viitor. Am avut ocazia să fiu aici anul trecut, la punerea pietrei de temelie a bazei şi aproape toate componentele sunt acolo, începem procesul de verificare. Ultima etapă importantă pentru a declara sistemul operaţional va fi vara viitoare”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”