Țărănușule, să NU UIȚI aceste CUVINTE: ''Libertatea votului este un DREPT care trebuie apărat cu orice preț, fiind dovada palpabilă a libertății individului''

Țărănușule, să NU UIȚI aceste CUVINTE: ''Libertatea votului este un DREPT care trebuie apărat cu orice preț, fiind dovada palpabilă a libertății individului''

UPDATE 08:44 Liviu Dragnea a ajuns la ÎCCJ. S-a rezumat la a spune că nu amestecă politica cu justiția.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe, luni, la ora 9:00, judecarea apelului în dosarul în care Liviu Dragneaşi alţi 70 de inculpaţi sunt acuzaţi de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a declarat că va merge la instanţa supremă şi că are speranţa că, mai devreme sau mai târziu, "adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa".

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat pe 15 mai, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Țărănușule, să NU UIȚI aceste CUVINTE: ''Libertatea votului este un DREPT care trebuie apărat cu orice preț, fiind dovada palpabilă a libertății individului''

Motivele de apel depuse de DNA la ÎCCJ arată că pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare aplicată de instanța de fond lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" are un cuantum simbolic în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite, iar pedeapsa a fost greșit individualizată. Primul termen de apel este stabilit pentru 28 septembrie.

"Instanța Supremă de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic și modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza și încălcarea libertății de vot și modul umilitor în care acesta a tratat electoratul", precizează DNA.

"Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocația și pasiunea sa, ca persoană cu poziție de autoritate și influență a fost de a impune alegătorilor să voteze ...—'mai adu-i p-ăia de pe la țară!' Libertatea de alegere pe care o au cetățenii și dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora și nu ca un imn al demnității umane și libertății de opțiune.

***Deși, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preț, fiind dovada palpabilă a libertății individului, inculpatul Dragnea a acționat și s-a manifestat ca și cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane și zâne sau chiar cu forța, conform voinței și interesului inculpatului: 'Băi, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe'"

"Caracterul de autoritate al adresei nr. 687/SG/ din 13.07.2012 reiese, cu evidență, din modul de concepere al frazei de debut, precum și a celei finale care folosesc forma verbală imperativă: 'vă solicit', 'cer ca în cel mai scurt timp să ne comunicați măsurile pe care le-ați dispus în acest sens' prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000. Concluzia logică ce se desprinde din întregul material probator, a reținut Instanța Supremă de fond, este aceea că inculpatul Dragnea, în calitatea sa de coordonator al campaniei electorale, a fost cel care a dispus trimiterea mesajelor către coordonatorii județeni, acestea reprezentând solicitări de acțiuni efective de natură a îmbunătăți procentul de prezență la vot. De asemenea, și modul imperativ de formulare a mesajului exclude varianta ca el să fi provenit de la o altă persoană: 'Veți primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmați cu strictețe instrucțiunile'".

"În mod vădit, măsurile propuse de inculpat urmăreau să stimuleze participarea la vot prin mediatizarea foloaselor de natură materială care puteau fi obținute de votanți. Infracțiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 este o infracțiune de pericol și se consumă instantaneu, având în vedere că rezultatul vătămător s-a produs în momentul în care inculpatul și-a folosit influența pentru a determina activiștii de partid să facă ceva nelegal care să îi procure un folos. Înlăturarea parțială a consecințelor faptei după ce infracțiunea s-a consumat poate avea relevanță din perspectiva gradului de pericol social (cum de altfel în mod corect a reținut instanța supremă de fond) însă nu poate înlătura răspunderea penală a autorului Liviu Dragnea, care având putere și notorietate a dispus asupra libertății indivizilor, prin controlarea opțiunii lor de a vota sau nu", mai scriu procurorii.

DNA menționează că identificarea unei persoane care a ales să nu își exercite acest vot și deplasarea la locuința acesteia pentru a o determina să voteze reprezintă o forma evidentă de presiune.

"În acest sens, trebuie avut în vedere contextul săvârșirii faptelor. În numeroase localități, mai ales în mediul rural, activiștii de partid sunt persoane care activează în administrația locală și care se află într-o poziție de autoritate în raport cu cetățenii localității. Din perspectiva unui asemenea alegător, solicitarea adresată nemijlocit de către un activist de partid, care cunoaște cu exactitate faptul că nu și-a exercitat votul, este dificil de refuzat, indiferent de opțiunea politică a acestuia. (...) Trebuie remarcat, totodată, că inculpatul a menținut solicitarea de a oferi alte categorii de foloase materiale în schimbul participării la vot (acces la ștranduri, cluburi, spectacole, petreceri, evenimente cu clovni, baloane, zâne), renunțând doar la planul de organizare a unor tombole. Solicitările adresate telefonic persoanelor din cadrul PSD — organizația Teleorman să folosească presiuni pentru a determina alegătorii să se prezinte la vot, chiar împotriva voinței acestora și conversația inculpatului cu Boboc Valentin Gabriel este relevantă prin expresiile și tonul imperativ folosite (Băi, am înțeles, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe)".

DNA consideră că probele administrate în cauză nu au fost evaluate de către prima instanță în luarea hotărârii cu privire la existența infracțiunilor imputate și a vinovăției celor 45 inculpați, iar soluțiile de achitare ale inculpaților și pericolul social redus al faptei lui Dragnea nu s-a întemeiat pe ceea ce rezultă cu evidență, din coroborarea faptelor și împrejurărilor rezultate din probe.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?