Traian Băsescu face declaraţii de presă la ora 19.30 - LIVE TEXT

Traian Băsescu face declaraţii de presă la ora 19.30 - LIVE TEXT

BĂSESCU: Politica fiscal bugetară a Guvernului Ponta şi acceptată de FMI e GREŞITĂ

Despre acciză: Astăzi OUG nu a fost adoptată în plenul Camerei, ci a fost retrimisă la comisia de buget. Am în pregăptire o scrisoare care va pleca spre Parlament cu argumentele de ce trebuie respinsă OUG de Parlament. Este o crimă pentru economie. Sper ca ceea ce voi spune să fie dezbătut de oameni care înţeleg, şi nu de propagandişti.

Politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI este greşită. Ştiu cum reacţionează economia, oamenii. S-au introdus 35 de taxe noi. S-a introdus celebra taxă pe infrastructuri, s-a introdus de azi şi taxa suplimentară pe combustibil. E o povară enormă pentru economie şi pentru cetăţeni.

Ne pregătim de un eşec major în execuţia bugetară. Dacă privim la bugetele anilor 2012-2013-2014. pentru 2014, Guvernul Ponta şi FMi au acceptat venituri în bugetul de stat de 217 miliarde. O creştere faţă de 2013. Numai dacă ne uităm că o creştere economică de 3,5% a generat o creştere de încasări de 7 miliarde, ne putem pune întrebarea ce creştere economică să avem ca să avem 17 miliarde.

Neîncasările de februarie şi martie ne arată că nu ne putem baza pe o creştere explozivăp a colectării şi să privim liniştiţi la creşterea aprobată de 17 miliarde.

Riscăm să avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macro economice în lunile următoare. Nu trebuie să mergem înainte pe noua politică fiscal bugetară.

Eu mai mult decât să trag public un semnal de alarmă, nu mai am ce să fac. Rugămintea mea la Guvern şi la Parlament e să se aplece asupra a ceea ce spun.

Este un semnal de maximă gravitate pe care îl trag la adresa Guvernului, Parlamentului şi FMI. Nu poţi avea creştere de 17 miliarde în venituri de la un an la altul.

Plecând de la această analiză, dar şi de la şansa că azi nu s-a adoptat legea de aprobare a ordonanţei care creşte taxa pe combustibil, voi cere Parlamentului să nu aprobe şi să propune Guvernului să treacă la ajustarea cheltuielilor.

Cred că Guvernul ar trebui să acţioneze imediat pentru că încasările pe primele luni arată falimentul politicii fiscale a Guvernului Ponta. Nu e niciun joc politic. Vreau să prevenim o situaţie dificilă.

Nu avem aparat administrativ capabil să gestioneze rambursarea de 4 eurocenţi. Vor fi tentaţii de fraudare a procesului extrem de multe. Soluţia corectă e respingerea Ordonanţei prin care se introduce această taxă. Taxa e o frână pentru economie şi consum. Banii europeni sunt soluţia pentru locuri de muncă şi investiţii.

GUvernul, dacă ar fi inteligent, s-ar bate să tragă bani europeni din noul exerciţiu bugetar. Cu cât tragem mai mulţi bani, cu atât mai mulţi bani intră la bugetul de stat.

La orice spui, îţi spun ele că e propagandă electorală. Nu. E cel mai hotărât semnal de alarmă pe care îl fac public. Ca să nu îşi mai bată capul fătucile, îmi asum ce s-a întâmplat în criza economică.

O asemenea politică este inadmisibilă. Sunt gata să fiu partenerul oricui să reparăm abordarea greşită.

Nu tot ce acceptă Fondul în relaţia cu Guvernul e acceptabil şi pentru ţară. Dacă România era în dificultate, nu aş fi comentat măsurile pe care Guvernul le-a luat.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale