Victor Viorel şi Levantul




Victor Viorel şi Levantul

 Maestrul Copy-Paste l-a provocat pe Băse la lectură. În cuvinte puţine, Baronul de Munchausen al politicii moderne româneşti vrea să ne convingă pe toţi că citeşte. Dar ce citeşte? Mă aşteptam la ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război,, în amintirea pactului de cobitare, sau la ,,Zbor deasupra unui cuib de cuci" cu trimitere la vremurile pe care le trăim. Dar nu. Victor Viorel citeşte Umberto Eco, Armin Maalouf, Marin Sorescu sau Llosa. Cu inserţii feminine de Mika Waltari, Beigbeder sau John Darwin. Sunt sigur că guvizii imbecili fani Antena 3 au avut mici erecţii nocturne când au citit ce dat dracu e starostele lor. Cum flambează prin cultura universală ca o muză beată de aburii filosofiei existenţialiste, cum descrie acolade spirituale printre personajele lui Clavel sau cum se inchipuie pentru în ceas în pielea lui Baudolino, visând la o ipotetică nemurire, dublată de o eternă reîntoarcere. Cum atunci când, sătul de ficţiunea apăsătoare a lui Maalouf, se pierde în biografia romanţată a lui Llosa, visând la un destin măreţ, încununat nu de un Nobel pentru literatură, ci unul pentru Pace. Vi-l închipuiţi pe premierul României şi preşedintele Partidului Social Democrat citind seara, înainte de culcare, "Bibilioteca din Alexandria" a lui Petre Sălcudeanu? Cum, după o ordonanţă de urgenţă care legitimează traseismul politic, urmează pagini din destinul pseudo-comunist dar aproape mesianic al lui Petre Curta?

Victore, ne-ai dat gata, tovarăşe! Mitul "Copy-paste" e istorie. Uitându-mă acum la tine, nu mai am în faţă un politruc anost şi dezlânat, care tocmai şi-a terminat de băut cafeaua cu doctorul Duicu, pe holul din faţa biroului, ci o hiperbolă a cunoaşterii de sine şi a e-ului universal. Deşi nu ai spus-o, sunt convins că ai citit, între două şedinţe de Guvern şi o vizită în China, "Despre cetăţean" a lui Thomas Hobbes. Pentru că doar tu, Victore, puteai să duci expresia "homo homimi lupus" pe asemenea culmi. Pentru guvizii de la Antena 3, traducerea brută a expresiei de mai sus este următoarea: "omul este lup pentru om" sau "războiul tuturor împotriva tuturor". Şi pe asta nici Băsescu, un biet cititor de Levant, nu a reuşit să o facă. ci unul dintre ctitorii noului Levant. Îl cunoşti, cumva?


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…