ZECI de primari condamnaţi pentru CORUPŢIE, la BUTOANELE ALEGERILOR

ZECI de primari condamnaţi pentru CORUPŢIE, la BUTOANELE ALEGERILOR

Deși au primit pedepse cu suspendare pentru corupție, mulți dintre aleșii locali stau în scaunele de edili, fără ca prefecții să îi suspende. În Vărăști- Giurgiu, „boss-ul” de la primărie a fost săltat și de DIICOT.

Elementul de greutate al alegerilor prezidențiale îl reprezintă primarii, cei care aduc voturi, în teritoriu. Însă, așa cum reiese din datele publice afișate de instanțele de judecată, mulți dintre cei care organizează, în teritoriu, alegerile prezidențiale de anul acesta au fost condamnați definitiv, pentru corupție.

Ei au primit pedepse cu suspendare și se află, încă, în funcții de conducere unde se ocupă, conform legii, de „buna desfășurare” a scrutinului electoral. Acești edili pot fi suspendați din funcție de prefecți, reprezentanții Guvernului în teritoriu.

Deputatul Păsat - la pușcărie, edilul Preda - la primărie

În Giurgiu, județ în care, în anul 2012, s-a înregistrat o prezență la vot record - 72,30% din totalul alegătorilor înscriși pe liste, l-am găsit pe primarul din comuna Vărăști, Vasile Preda. Acesta a fost condamnat, în decembrie 2013, la opt luni de închisoare cu suspendare și interzicerea drepturilor pentru o perioadă de doi ani și opt luni, în același dosar de corupție în care a fost condamnat fostul deputat de Giurgiu, Dan Păsat.

Dacă parlamentarul s-a dus la închisoare, primarul Preda, ales pe listele PSD, s-a întors la Primărie. De atunci, spun oficiali locali, el a semnat acte, documente pentru licitații sau pentru atragerea de fonduri europene. Cea care putea să îl suspende este Nina Carmen Crișu, prefect de Giurgiu. Între timp, Vasile Preda a fost ridicat, pe 8 aprilie 2014, și de procurorii DIICOT care îl acuză că face parte dintr-un grup infracțional organizat care a păcălit vreo 70 de proprietari, le-a luat pământurile la un preț modic și le-a vândut, apoi, la suprapreț. Un alt dosar!

Primarul Slatinei, Minel Prina, condamnat pentru corupţie, mândria PSD

Un caz aparte îl reprezintă primarul unui municipiu reşedinţă de judeţ. Minel Prina este primarul municipiului Slatina. Capitala judeţului Olt. Şi a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie. Cu toate acestea, în loc să se dezică de el, PSD l-a promovat într-o funcţie importantă în partid, la nivelul organizaţiei judeţene.

Record de condamnări în județul Dâmbovița

În situații asemănătoare se află și alți primari condamnați, definitiv, cu suspendare. Iată câteva exemple:

● Județul Mureș. Primarul din Sighişoara, Dorin Ioan Dăneşan (PSD)- doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, prin sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, din 7 martie 2014.

● Județul Dâmbovița. Număr record de primari condamnați la pedepse cu închisoarea: Gabriel Boriga – Târgoviște, Dumitru Giurescu – Crângurile, Constantin Olteanu – Vulcana Pandele, Marin Grigore – Produlești, Dragoș Vlădulescu – Dragomirești. În instanțe se află și primarii din Ulmi (cercetat pentru ucidere din culpă), Aninoasa (întrun caz de furt de conducte petroliere), Bilciureșt (pentru conflict de interese) și Finta (pentru conflict de interese).

● Județul Iași. Primarul comunei Ţibana, Dănuţ Spiţă - un an și nouă luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual și complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene prin sentința Curții de Apel Iaşi, de luna aceasta. ● Județul Constanța. Primarul din comuna Castelu, Nicolae Anghel - șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prin sentința Curţii de Apel Constanţa, din martie 2014

● Județul Neamț. Primarul comunei Girov, Vasile Olaru -cinci luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, prin sentința ÎCCJ din ianuarie 2014.

În Timiș s-a putut

În județul Timiș, trei primari au fost suspendaţi din funcţie în urma unor condamnări definitive. În 2009, Ioan Viorel Petrovici, primarul comunei Criciova, a fost condamnat, de Curtea de Apel Timişoara, la doi ani închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Aceeași instanță l-a condamnat, în 2010, pe Ioan Miculescu, fost primar al Secașului, la doi ani închisoare pentru că a modificat nişte acte pentru a primi subvenţii agricole mai mari. Edilul din Darova, Nicolae Costândana, a părăsit, în 2011, primăria după ce Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat la şase luni închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

La mâna prefecților

„Chichița” de care se folosesc prefecții și primarii, precum Dorin Dăneșan se regăsește în Noul Cod Penal, la art. 71, pedepsele accesorii. Condamnarea la închisoare conduce la interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales, de a ocupa o funcție de stat etc. Numai că, tot art. 71 prevede că, pe durata suspendării condiționate, se suspendă și executarea pedepselor accesorii. Totuși, în legea aleșilor locali se arată: calitatea de primar încetează odată cu punerea sub interdicție judecătorească. În consecință, prefecții au la îndemână cadrul legal de a suspenda un primar.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 O crimă politică premeditată

5 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…