Consiliul Europei cere FIFA să organizeze un nou vot pentru atribuirea CM 2022

Consiliul Europei cere FIFA să organizeze un nou vot pentru atribuirea CM 2022

Un raport al Consiliului Europei, adoptat marți, cere Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) să organizeze un nou vot pentru atribuirea Cupei Mondiale din 2022, după procedura "profund viciată de ilegalitate", câștigată de Qatar.

După dezvăluirile apărute în urma acestei decizii "radical viciate", "FIFA nu se poate sustrage obligației de a organiza un nou vot", potrivit acestui raport al comisiei Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Parlamentarii regretă că ancheta Camerei de instrucție a Comisiei de etică a FIFA, care a dezvăluit existența unor "practici extrem de dubioase" în acest caz, nu a fost publicată integral și acuză, totodată, "ușurința" cu care Federația internațională a confirmat desemnarea Qatarului, în ciuda acestei anchete.

Deputatul laburist britanic Michael Connarty, raportor al acestui proiect de rezoluție parlamentară, deplânge fără ocolișuri o "farsă" și "o încercare de acoperire a afacerii" din partea instanțelor mondiale ale fotbalului.

În expunerea sa de motive, Connarty precizează că a consultat documente date publicității de Sunday Times, care demonstrează că un membru qatarian al Comitetului Executiv al FIFA, Mohamed Bin Hammam, a vărsat sume importante de bani pentru a atrage sprijinul federațiilor africane de fotbal, cu ocazia atribuirii Mondialului din 2022.

"Afirmația referitoare la absența unei responsabilități directe a Qatarului pentru acțiunile domului Bin Hamman nu pot face validă o procedură atât de profund viciată de ilegalitate", insistă parlamentarii europeni. Aceștia cer totodată Qatarului, intens criticat în legătură cu condițiile de muncă ale imigranților angajați pe șantierele CM 2022, "să ia fără întârziere toate măsurile necesare pentru garantarea respectării drepturilor fundamentale" ale acestora.
Textul și rezoluția care îl însoțește urmează să fie supuse, în luna aprilie, votului sesiunii plenare a Adunării parlamentare a Consiliului Europei, care regrupează la Strasbourg peste 300 parlamentari din 47 de state membre ale Consiliului Europei. O rezoluție a acestei adunări nu are putere de constrângere, însă constituie o presiune politică.

De la obținerea organizării CM 2022 de către Qatar, în anul 2010, acest emirat și FIFA se află în centrul unor numeroase polemici. Însă președintele FIFA, Joseph Blatter, a prevenit în luna decembrie că "ar fi nevoie de un adevărat cutremur" pentru a retrage Qatarului dreptul de a găzdui turneul final. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante