Ciclism - Vuelta: Înaintea ultimelor 5 etape, Joaquim Rodriguez, lider, dar olandezul Dumoulin pare favorit

Ciclism - Vuelta: Înaintea ultimelor 5 etape, Joaquim Rodriguez, lider, dar olandezul Dumoulin pare favorit

Spaniolul Joaquim "Purito" Rodriguez s-a îmbrăcat în tricoul roșu de lider al Turului ciclist al Spaniei chiar cu o zi înainte de pauza de marți a plutonului, după o etapă, a 16-a, care a scos la rampă pe aproape uitatul luxemburghez Frank Schleck, învingător "en-solitaire", dar olandezul Tom Dumoulin, locul 4 la general, se prezintă în poziție de forță înaintea contratimpului de 39 km, poate decisiv, de miercuri.

A doua zi de pauză din această Vuelta, programată marți la Burgos, ar trebui să aducă regrete severe cățărătorilor atestați, după ce, practic, au ratat și ultima zi de munte înalt, cea de luni, una dintre numeroasele ocazii pentru ei de a se desprinde. Ar fi fost oportunitatea perfectă de a-l distanța pe Dumoulin, excelent ruleur, dar atitudinea prudentă a fost mai puternică decât dorința de a ataca pe lungile pante ale sosirilor din ultimele 3 zile disputate în această cursă.

Doar Joaquim Rodriguez a părut să aibă curajul de a-și valorifica oportun calitățile de grimpeur. Catalanul de 36 de ani a câștigat, mai întâi, o etapă încheiată în urcare duminică, ajungând la doar o secundă în spatele liderului de până atunci al cursei, italianul Fabio Aru, pentru a-i lua acestuia, luni, 2 secunde într-o luptă directă, cel poreclit "Chiștocul" preluând tricoul roșu.

Însă, mai ales pentru ce va urma, trebuie remarcat că Tom Dumoulin, un ciclist de 1,85 m înălțime, atipic pentru isprăvi pe munte, a reușit, încă o dată, să limiteze pierderile pe un teren care nu îi este favorabil, cedând doar 27 de secunde lui "Purito". Acesta, de altfel, a declarat clar: "Acest contratimp va fi foarte complicat. Dumoulin arată foarte bine. Iar după ce va fi și odihnit, va putea să se concentreze pentru un contracronometru super. Probabil el este marele favorit pentru a câștiga această Vuelta".

Iată clasamentul general înaintea ultimelor 5 etape ale ediției 70 a Vuelta, competiție ce se va încheia duminică:
1. Joaquim Rodri­guez (Spania/Katiușa) 67h52:44.
2. Fabio Aru (Italia/Astana) la  0:01.
3. Rafal Majka (Polonia/Tinkoff) 1:35.
4. Tom Dumoulin (Olanda/Giant) 1:51.
5. Mikel Nieve (Spania/SKY) 2:32.
6. Esteban Chaves (Columbia/Orica) 2:38.
7. Daniel Moreno (Spania/Katiușa) 2:49.
8. Nairo Quintana (Columbia/Movistar) 3:11.
9. Alejandro Valverde (Spania/Movistar) 3:58.
10. Louis Meintjes (Africa de Sud/MTN) 5:22.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu