Cerere de arestare respinsă în cazul unor responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a unor școli, acuzați de corupție

Cerere de arestare respinsă în cazul unor responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a unor școli, acuzați de corupție

Tribunalul Alba a respins joi propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind arestarea preventivă a doi responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli, la nivelul județului Brașov, respectiv Sibiu, acuzați de săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

'În baza art. 227 C.p.pen. respinge propunerea DNA — Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a inculpaților Cheșcă Daniel Valentin, aflat în Centrul de reținere și arestare preventivă al IPJ Alba, și Blaga (fostă Breaz) Cristina, aflată în Centrul de reținere și arestare preventivă al IPJ Alba. Dispune punerea în libertate a inculpaților de sub puterea ordonanțelor de reținere emise la data de 4 iunie', potrivit deciziei instanței, postate pe portalul Tribunalului Alba.

Cei doi inculpați, Daniel Valentin Cheșcă și Cristina Blaga, au fost reținuți în cursul aceleași zile de către procurorii DNA — Serviciul Teritorial Alba Iulia. Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile față de inculpații Marius Ene, specialist în cadrul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare din cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, și Petru Agachi, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, respectiv instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României, prin M. E.C.T.S. ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII de pe raza județelor Sibiu și Brașov.

În conformitate cu cerințele proiectului implementat de către M.E.C.T.S., prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.

'În urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, membrii comisiei de licitație, din care făcea parte și inculpatul Ene Marius, au atribuit lucrările respective către o asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de inculpatul Agachi Petru, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă', se menționează într-un comunicat al DNA.

Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o Cristina Blaga și Daniel Valentin Cheșcă, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.

'În acest context, în perioada octombrie 2011-iulie 2012, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației. Astfel, în intervalul respectiv, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei, respectiv de 39.154 lei, pentru motivul mai sus menționat', susțin procurorii DNA.

În cazul a două școli de pe raza județului Sibiu, în decembrie 2012, au fost realizate recepțiile lucrărilor, întocmindu-se la final câte un proces verbal în care au fost consemnate lucrările neexecutate.

'La instigarea inculpatului Agachi Petru, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului de către reprezentantul regional, determinând astfel ministerul să îi plătească constructorului suma de 129.110,79 lei, reprezentând ultima tranșă de plată și să îi elibereze scrisoarea de garanție pentru suma de 150.365, 15 lei, sume de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontate', mai susține DNA.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...