Cluj: Preotul Matei Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu, a murit joi

Cluj: Preotul Matei Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu, a murit joi

Nepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă, cunoscut pentru lupta sa împotriva regimului comunist, a murit joi la Cluj-Napoca. Matei Boilă s-a stins la vârsta de 89 de ani, după 38 de ani de preoție în cadrul Bisericii Greco-Catolice.

'Cu tristețe, dar cu nădejdea Învierii în suflete, Ierarhul, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla își iau rămas bun de la Pr. Matei Zaharia Boilă, Mărturisitor al credinței, îndrumător și luminător al sufletelor spre mântuire, care a fost chemat la Casa Tatălui Ceresc', a anunțat joi un comunicat al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, ca fiu al profesorului Zaharia Boilă și al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca și Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.

Din 1945 a fost membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și secretar al organizației Cluj a Tineretului Universitar Național Țărănesc. A fost arestat de mai multe ori și condamnat pentru activitate politică național-țărănistă. A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Cluj, în 1951.

În 1952 a fost arestat în lotul foștilor demnitari, luptători anti-comuniști din partidele politice istorice și trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenție în închisorile comuniste.

S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaș și au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirțea și preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea.

A îndrumat tinerele generații ca și profesor emerit de teologie și este autor al mai multor cărți, dintre care  'Îndrăzniți, eu am biruit lumea' este titlul unei colecții de meditații asupra Evangheliei.

În semn de recunoaștere a meritelor vieții sale de credință, în anul 2003 a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincția "Sfintei Cruci pentru Biserică și Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 30 august 2015, la ora 13,00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Așa o fi?