Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Conducerea UB se arată surprinsă de amploarea fenomenului cărților așa-zis științifice

Universitatea din București, prin Comisia de etică, va examina situațiile în care este implicată, prin cadrele sale didactice, în cazul cărților publicate în detenție, afirmă reprezentanții instituției de învățământ superior într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

"Universitatea din București, prin Comisia de etică, va examina situațiile în care este implicată prin cadrele sale didactice, pentru a vedea în ce condiții a fost acordat girul și dacă este vorba despre lucrări științifice. Universitatea din București, ca și în alte ocazii, speră ca lumea academică românească să susțină efortul pentru consolidarea și practicarea valorilor eticii și ale integrității academice", se arată comunicat.

Totodată, conducerea UB se arată surprinsă de amploarea fenomenului cărților așa-zis științifice, publicate în detenție, fapt care a permis eliberarea înainte de termen a deținuților.

"Prea puțin cunoscut, până de curând, fenomenul este generat de o prevedere legală care a permis decizii ale direcțiilor penitenciarelor, favorizate și de girarea de către cadre universitare a caracterului științific al acestor lucrări", se precizează în comunicat.

UB reamintește că a cerut public, încă din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care "a produs" consecințe ce afectează și mediul academic.

"Nu este de acceptat argumentul că acele cadre didactice și-au dat girul în nume personal. Ele și l-au dat având funcția didactică universitară cerută de lege. Universitatea din București, ca și în alte ocazii, speră ca lumea academică românească să susțină efortul pentru consolidarea și practicarea valorilor eticii și ale integrității academice", se mai afirmă în comunicatul de presă semnat de rectorul UB Mircea Dumitru.

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a solicitat marți Consiliului Național al Rectorilor să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice, în contextul documentului făcut public de Ministerul Justiției, potrivit căruia o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenție.

Potrivit unui comunicat de presă al MENCȘ, Adrian Curaj a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, să solicite instituțiilor de învățământ superior o analiză punctuală a cazurilor.

MENCȘ precizează că o situație centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate va fi transmisă până la data de 11 februarie.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

3 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

4 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I