Dosar Toni Greblă: Firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice pentru intermedierea exporturilor în Rusia (surse)

Dosar Toni Greblă: Firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice pentru intermedierea exporturilor în Rusia (surse)

O firmă deținută printr-o societate de tip off-shore, având sediul în Insulele Virgine Britanice, urma să fie folosită pentru intermedierea afacerilor grupului infracțional organizat constituit de judecătorul CCR Toni Greblă și alte patru persoane, cu scopul de a iniția raporturi comerciale cu Federația Rusă prin eludarea embargoului unilateral impus asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană, conform unor surse judiciare.

Pe lângă societatea Romgallia International Commerce & Industrie SRL, operațiunile de export ar fi urmat să se deruleze și prin intermediul unor firme din România, deținute de membrii grupului infracțional sau de apropiați ai acestuia.

Potrivit acelorași surse, Toni Greblă este cel care ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale între ceilalți membri ai grupului infracțional organizat. Este vorba despre omul de afaceri Ion Bîrcină, cetățeanul turc Corekci Sevket, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Ion Bîrcină ar fi întreprins, conform acelorași surse, o serie de demersuri în vederea achiziționării de produse de la diverse firme specializate în prelucrarea cărnii, în vederea comercializării acestora în spațiul ex-sovietic. Același suspect ar fi inițiat, împreună cu turcul Corekci Sevket, discuții pentru efectuarea unor exporturi de cereale și materiale de construcții în Federația Rusă și Republica Moldova, demersurile fiind intermediate de Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Într-un comunicat DNA se precizează că exportul de produse agro-alimentare pe linia România — Federația Rusă urma să se realizeze prin Turcia, scopul fiind eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

''În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 — 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prevăzute de (...) Codul vamal'', se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție au dispus, joi, efectuarea urmăririi penale față de Toni Greblă, judecător CCR, fost senator, pentru mai multe fapte, printre care și constituirea unui grup infracțional organizat. DNA precizează că lui Toni Greblă i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 Așa arată prostia made in Rusia...