Dosar Toni Greblă: Firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice pentru intermedierea exporturilor în Rusia (surse)

Dosar Toni Greblă: Firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice pentru intermedierea exporturilor în Rusia (surse)

O firmă deținută printr-o societate de tip off-shore, având sediul în Insulele Virgine Britanice, urma să fie folosită pentru intermedierea afacerilor grupului infracțional organizat constituit de judecătorul CCR Toni Greblă și alte patru persoane, cu scopul de a iniția raporturi comerciale cu Federația Rusă prin eludarea embargoului unilateral impus asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană, conform unor surse judiciare.

Pe lângă societatea Romgallia International Commerce & Industrie SRL, operațiunile de export ar fi urmat să se deruleze și prin intermediul unor firme din România, deținute de membrii grupului infracțional sau de apropiați ai acestuia.

Potrivit acelorași surse, Toni Greblă este cel care ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale între ceilalți membri ai grupului infracțional organizat. Este vorba despre omul de afaceri Ion Bîrcină, cetățeanul turc Corekci Sevket, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Ion Bîrcină ar fi întreprins, conform acelorași surse, o serie de demersuri în vederea achiziționării de produse de la diverse firme specializate în prelucrarea cărnii, în vederea comercializării acestora în spațiul ex-sovietic. Același suspect ar fi inițiat, împreună cu turcul Corekci Sevket, discuții pentru efectuarea unor exporturi de cereale și materiale de construcții în Federația Rusă și Republica Moldova, demersurile fiind intermediate de Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Într-un comunicat DNA se precizează că exportul de produse agro-alimentare pe linia România — Federația Rusă urma să se realizeze prin Turcia, scopul fiind eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

''În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 — 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prevăzute de (...) Codul vamal'', se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție au dispus, joi, efectuarea urmăririi penale față de Toni Greblă, judecător CCR, fost senator, pentru mai multe fapte, printre care și constituirea unui grup infracțional organizat. DNA precizează că lui Toni Greblă i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…