Morar (CCR): Imunitatea președintelui are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunța

Morar (CCR): Imunitatea președintelui are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunța

Judecătorul Curții Constituționale a României (CCR) Daniel Morar a precizat, marți, în cadrul unei conferințe pe tema consolidării statului de drept, că președintele țării nu poate renunța la imunitatea sa în condițiile actualei Constituții, deoarece aceasta "are un caracter imperativ".

"Imunitatea președintelui, spune CCR, are rolul de a-l proteja pe președinte de șicanele de zi cu zi, iar imunitatea are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunța atunci când apreciază el că ar fi oportun", a declarat Daniel Morar, la dezbaterea despre statul de drept și drepturile electorale, organizată marți, de Ziua Internațională Anticorupție.

El a amintit că legea prevede că președintele țării poate fi cercetat numai pentru infracțiunea de înaltă trădare, la cererea Parlamentului.

"Pentru a evita prescrierea faptelor pentru care nu se poate ridica imunitatea, în Codul Penal apare un text nou care vorbește despre suspendarea cursului prescripției, iar președintele rămâne responsabil după expirarea mandatului", a mai precizat Morar.

El a participat marți la conferința "Consolidarea Statului de Drept într-un spațiu al schimbării", eveniment moderat de expertul anticorupție Laura Ștefan și organizat de Expert Forum în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer și LiderJust.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...