În ce județe s-a purtat masca și s-a respectat distanța. De la intrarea în starea de alertă numărul cazurilor s-a dublat!

În ce județe s-a purtat masca și s-a respectat distanța. De la intrarea în starea de alertă numărul cazurilor s-a dublat!

La 15 mai, în prima zi a stării de alertă, în România erau 16.437 de cazuri confirmate cu COVID 19. Astăzi, 10 iulie, avem 31.381 de cazuri, adică aproape dublu. Sunt însă județe în care numărul de cazuri a crescut de mai mult de 10 ori. E clar cum s-au respectat acolo regulile.

Newsweek România  a făcut o "poză de moment", o comparație între prima zi a stării de alertă, care reflectă respectarea măsurilor din perioada stării de urgență, și ziua de 10 iulie, venită imediat după înregistrarea recordului zilnic de infectări. 

Desigur, la 15 mai erau făcute 8.384 de teste, iar la 10 iulie, 14.680 de teste, însă comparația este făcută între numărul total de cazuri active la cele două date. 

Dacă ținem cont de creșterea generală, care arată că numărul total de cazuri este aproape dublu la 10 iulie, față de 15 mai, este evident că în județe în care există creșteri chiar și de 14 ori, acestea au fost cauzate de nerespectarea regulilor precum purtarea măștilor, evitarea locurilor aglomerate și igiena mâinilor.

Așadar, cea mai mare creștere este întâlnită în județul Brăila, acolo unde la 15 mai erau 19 cazuri, iar acum sunt 275, adică de 14,5 ori mai multe. Urmează Harghita cu o creștere de la 36 la 367 de cazuri (919%). Interesant este că județul vecin, Covasna, se află la polul opus, cu o creștere acceptabilă, de la 228 la 323 de cazuri (42%). 

Printre județele cu creșteri mari se numără Prahova, Buzău, Olt, Dâmbovița, Gorj, Vâlcea și Iași.

Cei mai disciplinați sunt arădenii, cu o creștere de numai 3%. Stau bine și județele Caraș Severin - creștere de 13 %, Hunedoara – creștere de 16%, Timiș - creștere de 17 %, Neamț – creștere de 21 %, Suceava- creștere de 22 %, Mureș – creștere de 25 %, Giurgiu – creștere de 39%, Covasna – creștere de 42 %, Cluj – creștere de 43%, Satu Mare- creștere de 46%.

În București, numărul de cazuri este mai mult decât dublu față de 15 mai. 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /