Adrian Mitroi: Simt un deficit de interes al autorităților, acestea zgâindu-se la televizor toată ziua

România intră într-o criză de limitare a creșterii economice într-un context în care privatul și-a atins limita de creștere, iar autoritățile sunt în expectativă, a declarat joi, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

''Cea mai mare îngrijorare a mea este disfuncționalitatea operațiunilor statului. Asta mi se pare cea mai gravă. Simt un deficit de interes al autorităților, acestea zgâindu-se la televizor toată ziua. Este foarte clar că sunt în expectativă. Vorbesc de autorități în sensul că nici pe stradă nu mă simt în siguranță pentru că nu văd suficient de mulți polițiști de circulație, de exemplu. Asta coroborează pe drama pe care deja am vorbit-o de acum 3-4 ani din privat în care business-urile au înghețat pentru că nu mai au forță de muncă. Forța de muncă vrea salarii mai mari. Ce faci pentru că nu sunt competitive? Trebuie să compensezi, probabil, printr-un curs ușor depreciat, care mai așează un pic competitivitatea, cu niște autorități care sunt la relanti acum, cu un privat care și-a atins limita de creștere în principal din cauza deficitului cronic de forță de muncă. Nu mai sunt oameni pe toate palierele. Niciunde sub nicio formă nu găsești oameni, ei au pretenții salariale pe bună dreptate, iar angajatorii nici vorbă să le dea aceste pretenții salariale'', a spus Mitroi.

El este de părere că economia se va așeza pe ''un platou'' de creștere economică insuficientă.

''Eu cred că economia se va așeza pe un platou de creștere economică insuficientă, deși bună și de performanță, dar insuficientă pentru noi. 'Criza' în care intrăm noi este una de limitare de creștere economică, cu limitatori de viteză, autoimpusă, probabil, de noi. Acum se văd tare și disfuncționalitățile, inabilitatea leadeship-ului de exemplu. (...) Decizia FED de ieri a transmis, așa, un mesaj rece peste piețele financiare internaționale. Dobânda peste 1% la rata FED înseamnă împrumuturi mai scumpe în dolari, că economia americană este puternică, iar când economia americană este puternică, celelalte sunt mai slabe. Noi ne-am ales, ca întotdeauna, un moment potrivit să schimbăm viteza economică în jos. Eu sunt îngrijorat de deficitul cronic de forță de muncă, de inabilitatea angajatorilor de a plăti salarii mai mari, nu mai sunt oameni pe niciun palier, deci creșterea economică va fi clar limitată de această inabilitate pe privat, iar pe stat inabilitatea de a înțelege că pozițiile de leadership sunt poziții tip business'', a mai spus profesorul ASE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic