ALARMĂ Crucile soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, acoperite de unguri cu saci de gunoi!

ALARMĂ Crucile soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, acoperite de unguri cu saci de gunoi!

ALARMĂ Crucile soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, acoperite de unguri cu saci de gunoi!

Coaliția PSD-ALDE cedează în fața UDMR și a Ungariei și OPREȘTE inaugurarea memorialului dedicat soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

Acum o săptămână, Primăria Orașului Dărmănești din județul Bacău a decis să amâne inaugurarea „Solei” Eroilor români căzuți în cele două Războie Mondiale și înhumați în Cimitirul Internațional al Eroilor – Valea Uzului pentru o dată neprecizată. 

Cimitirul Internațional al Eroilor – Valea Uzului a fost profanat în 1994 și apoi „maghiarizat”. UDMR și Ungaria consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea Uzului constituie o denigrare a memoriei soldaţilor maghiari, scrie dantanasa.ro.

În data de 25 aprilie a.c. Primăria Orașului Dărmănești, județul Bacău, condusă de primarul Toma Constantin (ALDE), anunța pe pagina sa de Facebook faptul că în perioada 17-19 mai a.c. va organiza mai multe manifestări de comemorare a Eroilor Neamului.

După ce a obținut toate avizele necesare, Primăria Dărmănești a amplasat în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă din beton şi intenţiona să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale. Spunem intenționa pentru că între timp primarul din Dărmănești a cedat presiunilor politice și instituționale și a decis să nu mai organizeze evenimentul din 17 mai. Lăsat singur, primarul Toma Constantin a decis astăzi să amâne evenimentul pentru nu se știe când.

Scandalul a fost pornit de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care consideră inacceptabil ca într-un cimitir internațional aflat pe teritoriul României să fie înhumați și eroi români. Kelemen i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari” şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti din judeţul Bacău de amplasare a crucilor soldaţilor români într-un cimitir unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari şi care ar aparţine administrativ de comuna Sânmartin.

Reacția Budapestei nu a întârziat, astfel că ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a solicitat ca ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu să intervină în cazul cimitirului militar din Valea Uzului.

Cum a fost „maghiarizat” Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului

Despre situația Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului a făcut precizări în acest zile, în repetate rânduri, Toma Constantin, primarul ALDE din Dărmănești, localitatea de care aparține legal acest cimitir. Cimitirul în cauză a fost pur și simplu maghiarizat și apoi confiscat de autoritățile locale din comuna vecină, Sânmartin, județul Harghita.

Portalul Ziar de Harghita a publicat delarația primarului din Dărmănești precum și documente din care reiese foarte clar faptul că cimitirul de la Valea Uzului a fost profanat în 1994, că aparține administrativ de orașul Dărmănești și că a obținut toate avizele necesare pentru cinstirea memoriei eroilor români.

„Din puntul meu de vedere, nu este un conflict la granița dintre județul Bacău și județul Harghita. Cred că este ceva artificial făcut acolo. Vreau să fac precizarea că am demersurile legale pentru a reabilita zona eroilor români care sunt înhumați în acel cimitir. Este foarte important de precizat că, în primul rând acel cimitir este un cimitir internațional și din documentele pe care le avem noi reiese foarte clar că acolo au fost înhumați 1306 de eroi aparținând a șapte state  – lucru de netăgăduit, iar un alt aspect important este că acel cimitir a fost făcut în perioada 1926-1927 de ”Societatea Cultul Eroilor”, cu registrul numelor eroilor care au fost înhumați acolo, din ce armată făceau parte și gropile unde sunt înhumați, și aș vrea să vă dau un singur exemplu: la poziția 25 în registrul de înhumări figurează Cosma Gheorghe, soldat român, mort pe data de 29.03.1917, înhumat în groapa 763. În urma verificărilor făcute din teren, am constatat că în groapa 763, acolo unde a fost înhumat EROUL ROMÂN în anul 1926, figurează la căpătâiul lui o cruce pe care scrie ”EROU MAGHIAR NECUNOSCUT”. Exemplele pot continua cu sutele la eroii germani, la eroii sârbi, la eroii italieni, unguri, austrieci, ruși, s.a.m.d. Practic, însemnele acestui cimitir internațional au fost șterse”, scrie portalul Ziar de Harghita.

Potrivit Ziar de Harghita, începând de pe de 30 august 1994 a avut loc o acțiune a comunității maghiare prin care crucile altor naționalități au fost demontate și înlocuite cu cruci pe care în prezent apar doar însemne maghiare. Evident, după această „acțiune” din 1994, Cimitirul Internațional al Eroilor s-a transformat în cimitir maghiar. Totodată, din acel an, comunitatea maghiară din Sânmartin a început un amplu program de reabilitare a cimitirului fără să mai țină cont de cum a fost gândit în anul 1926 acest cimitir, profanând memoria celorlalți eroi care au fost înhumați acolo.

Surprize apar și când vine vorba despre cui aparține teritorial acest cimitir. Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află pe teritoriul orașului Dărmănești, din Bacău.

Edilul Constantin Toma a punctat faptul că prin Legea nr. 2 din 1968, a fost împărțită teritorial România și atunci s-a stabilit și granița dintre județul Bacău, cu județul Harghita, respectiv orașul Dărmănești și comuna Sânmartin.

„Consider că este foarte important de precizat că începând cu anul 2008, Prefectura Bacău, Oficiul de Cadastru și Consiliul Județean Bacău și Prefectura Harghita Oficiul de Cadastru și Consiliul Județean Harghita au început un proces de grănițuire între cele două județe, fără a ajunge însă la un consens – au vrut să stabilească printr-un proces verbal granița între județe, pentru că erau în litigiu pe acel tronson. După parcurgerea de către ambele Prefecturi a unor etape de consiliere între părți, conform legii, în 2012 tot nu s-a ajuns la niciun fel de acord. Totuși, în astfel de cazuri, legea spune că până la soluționarea litigiului, se utilizează limitele care se găsesc Geoportalul INSPIRE al României la 10 ianuarie 1990. Cunoscând această situație, am făcut o adresă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău și am cerut să mi se spună unde se află Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Am primit răspuns și amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află în interiorul orașului Dărmănești, județul Bacău”, scrie Ziar de Harghita.

La începutul anului 2018, Consiliul Local al orașului Dărmănești a hotărât reabilitarea tuturor monumentelor de pe raza orașului. În acest sens, primarul a făcut o solicitare la Ministerul Culturii în cadrul Manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și a primit – atenție! – pentru Cimitirul Internațional al Eroilor situat Valea Uzului, la limită cu județul Harghita, suma de 65.000 de lei. Dacă acest cimitir ar fi aparținut județului Harghita, administrația publică locală din Dărmănești Bacău ar mai fi primit vreun ban pentru monumentul vecinului? – Cu suma de la Ministerul Culturii, plus o completare de la bugetul local și cu un parteneriat cu Ministerul Apărării au fost reabilitate simbolic 50 de morminte situate pe o parcelă liberă.

„Crucile sunt dedicate eroilor români necunoscuți, iar monumentul ridicat acolo este dedicat tuturor eroilor înmormântați acolo: români, maghiari, nemți, etc. Am vrut să scoatem în evidență caracterul de cimitir internațional, iar pentru aceasta, în parcela românilor, am montat opt catarge pe care am arborat steagul Uniunii Europene și a celor șapte state care au eroii îngropați acolo” – a menționat primarul Constantin Toma, care a mai adăugat: ”Noi n-am profanat și nu ne-am atins nici de-un fir de iarbă. Cimitirul are are aproape 8.000 de mp și noi am lucrat pe 300 de mp, deci pe mai puțin de 4%. Am dat statutul de cimitir internațional și ne propunem în continuare să purtăm discuții cu ambasadele țărilor care au înhumați eroi acolo, și dorim să invităm aceste ambasade să vină, în funcție de cum preferă, să reabilităm solele eroilor lor. În baza Legii nr.379, eu ca administrator de cimitir sunt obligat să întrețin, să evidențiez detaliat mormintele și operele comemorative de război  – bineînțeles, din fonduri locale – și să am o relație de bună vecinătate și înțelegere cu toți cei care au eroi înmormântați acolo”. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…