Alegerea unui președinte paraplegic în fruntea Ecuadorului trezește speranțele persoanelor cu dizabilități

Alegerea unui președinte paraplegic în fruntea Ecuadorului trezește speranțele persoanelor cu dizabilități

Președintele ales al Ecuadorului, Lenin Moreno, care este paraplegic, va deveni un șef de stat mai puțin obișnuit, care își va prelua atribuțiile, luna viitoare, din scaunul cu rotile, trezind astfel speranța în rândul persoanelor cu dizabilități din lumea întreagă, comentează luni Reuters.

Socialistul Lenin Moreno, în vârstă de 64 de ani, fost vicepreședinte al șefului statului Rafael Correa între 2007 și 2013, și-a pierdut mobilitatea ambelor picioare după ce a fost împușcat, în urmă cu două decenii, în timpul unui jaf comis într-un magazin din care cumpăra pâine împreună cu soția sa. După o recuperare dificilă, Moreno a declarat că a ales să ''continue să trăiască'' și a scris circa zece cărți motivaționale, inclusiv una despre terapia prin umor intitulată ''Râzi, nu fi bolnav''.

Fost emisar special al ONU pentru persoanele cu dizabilități, Moreno va deveni unul dintre mai proeminenți lideri cu dizabilități de la președintele american Franklin D. Roosevelt, care a condus țara în timpul Marii Depresiuni și a Celui de-Al Doilea Război Mondial din scaunul cu rotile după ce s-a îmbolnăvit de poliomielită.

Asociațiile pentru persoane cu dizabilități au transmis luni mesaje prin care au salutat victoria lui Moreno în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică în Ecuador. ''Este o onoare că @Lenin este noul președinte al Ecuadorului. Multe felicitări'', a scris pe Twitter Asociația persoanelor cu dizabilități din Ecuador, potrivit sursei citate.

În timpul activității sale ca vicepreședinte, politica lui Moreno a fost centrată pe îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități din țara sa. El a ajutat la alcătuirea unei baze de date cu persoane cu dizabilități astfel încât acestea să poată beneficia de tratament specific pentru nevoile lor și a făcut presiuni asupra Guvernului pentru a asigura un venit lunar familiilor care au membri cu dizabilități.

Moreno a câștigat al doilea tur al scrutinului prezidențial împotriva candidatului conservator Guillermo Lasso, susținut de alianța de centru-dreapta CREO-SUMA. Lenin Moreno a fost candidatul alianței de guvernământ PAIS. În primul tur al scrutinului prezidențial, desfășurat la 19 februarie, el a obținut 39,36%, iar Lasso 28,9% din voturi.

Lenin Moreno s-a născut în Nuevo Rocafuerte, în 1953. El a studiat administrația publică la Universitatea Centrală din Quito.

În timpul campaniei electorale, Moreno a promis să sporească bunăstarea generală a conaționalilor săi și să acorde o atenție specială persoanelor cu dizabilități, mamelor singure, tinerilor și persoanelor în vârstă. De asemenea, în discursul rostit după anunțul victoriei sale, s-a angajat să depună eforturi pentru a găsi soluții la probleme sociale stringente, precum lipsa spațiilor de locuit și analfabetismul.

În timpul campaniei electorale, Guillermo Lasso a criticat programele lui Moreno în favoarea persoanelor cu dizabilități și și-a exprimat îngrijorarea față de starea de sănătate a acestuia.

Criticii lui Moreno au avertizat, la rândul lor, că Moreno a promis prea multe în campanie, în contextul în care țara se recuperează după recesiunea de anul trecut. De asemenea, mulți cetățeni aparținând clasei de mijloc s-au arătat nemulțumiți de faptul că ecuadorienii cu venituri modeste au primit prea multe beneficii materiale în timpul mandatului de zece ani al fostului președinte de stânga Rafael Correa în timp ce ei au fost împovărați de taxele prea mari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…