Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare în Transnistria, în timp ce trupele ruse se declară pregătite în eventualitatea unor provocări

Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare în Transnistria, în timp ce trupele ruse se declară pregătite în eventualitatea unor provocări

O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform aceluiaşi post de radio, care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar primi bani pentru votul lor.

La Varniţa, la cele patru secţii de votare s-au format cozi de zeci de persoane care aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot, chiar de la primele ore ale dimineţii, după cum a relatat o echipă de jurnalişti moldoveni de investigaţie. De asemenea, coloane de zeci de maşini erau parcate în preajma secţiilor de vot din Varniţa.

"Am auzit că fiecare care vine la vot primeşte 200 de ruble, iar şoferul care îi aduce - câte patru oameni în autoturism -400 de ruble pentru o rută", le-a mărturisit jurnaliştilor de la Chişinău un localnic din Transnistria.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


Jurnalişti de la site-ul specializat Zona de Securitate au transmis de la faţa locului că au informaţii veridice potrivit cărora angajaţilor fabricii de textile Tirotex din Bender/Tighina li se oferă un bon dacă vin să voteze, în timp cei de holdingul Sheriff o sumă de aproximativ 25 de dolari de persoan.

"Am auzit şi că se oferă 500 de ruble fiecărui om care vine să voteze", spune unul dintre jurnalişti, citaţi de Radio Chişinău.

De asemenea la Rezina s-au format cozi la secţiile de votare deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană.

Două cazuri de transportare organizată a cetăţenilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare din satul Copanca, raionul Căuşeni şi din oraşul Rezina au fost raportate în primele ore ale dimineţii de către observatorii Promo-Lex.

Ca şi la alegerile prezidenţiale, veterani ai războiului de pe Nistru s-au organizat şi monitorizează transportul care intră în localitate, notând numerele de înmatriculare. Din notiţele lor rezultă că autobuzul 7 care leagă Varniţa de oraşul Tighina circulă mult mai des decât prevede orarul. De asemenea, ei au observat taxiuri care fac curse repetate, informează postul de radio Europa Liberă.

Interesul cetăţenilor din această zonă pentru procesul electoral a crescut brusc începând cu scrutinul parlamentar din 2016, când peste 37.000 de cetăţeni au participat la vot, de patru ori mai mulţi decât la scrutinele anterioare, când votau între 5.000 şi 8.000 de alegători din stânga Nistrului, notează Radio Chişinău.

În acelaşi timp, forţele ruse de menţinere a păcii în Transnistria s-au declarat pregătite să intervină în cazul unor provocări la secţiile de votare situate în zona de securitate a conflictului pentru alegerile parlamentare anticipare care au loc duminică în Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută agenţiei de presă ruse TASS de Andrei Gorobţov, şeful delegaţiei ruse în cadrul Comisiei mixte de control (CUC), un organism colectiv de coordonare a operaţiunii de pace de pe Nistru.

"Comandamentul contingentului Federaţiei Ruse a dat instrucţiuni cum să acţioneze militarii în astfel de situaţii şi au fost luate măsuri suplimentare în eventualitatea unor provocări despre care ne-au avertizat forţele de ordine. Trupele de menţinere a păcii sunt pregătite să desparte părţile aflate în conflict, în caz că asemenea situaţii vor apărea în conformitate cu regulile stabilite", a declarat Gorobţov.

Responsabilul rus a spus că anterior în zona de securitate au avut loc deja provocări puse la cale de unul din partidele moldovene, care a încercat să pătrundă în Transnistria.

Potrivit media de peste Prut, reprezentanţi ai patru formaţiuni unioniste care participă la actualele alegeri pe liste comune - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Partidul Liber (PL) au încercat să ajungă în cursul săptămânii la Tighina pentru a face campanie electorală, dar la aşa-numita "graniţă de la Varniţa" au fost opriţi de bărbaţi în uniforme militare, dintre care unii aveau însemnele armatei ruse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale