Alegeri în Republica Moldova: Ghimpu anunță că se retrage din cursă doar dacă Maia Sandu preia proiectul unirii cu România

Alegeri în Republica Moldova: Ghimpu anunță că se retrage din cursă doar dacă Maia Sandu preia proiectul unirii cu România

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Președintele Partidului Liberal (PL) din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a anunțat vineri că se va retrage din cursa pentru primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, dar numai dacă Maia Sandu, candidatul comun al PPDA-PAS-PLDM, va prelua în programul său unirea cu România.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Mă retrag din cursa electorală pentru funcția de președinte al Republici Moldova, însă cu o rugăminte: să preia candidatul unic un singur punct din programul meu — unirea Republicii Moldova cu România", a afirmat Ghimpu într-o conferință de presă la sediul partidului din Chișinău.

"Dar sunt sigur că doamna Maia Sandu nu va face acest lucru. Oricum, rămân în așteptare. Până voi primi răspuns, vreau încă o dată să aduc la cunoștința cetățenilor că drumul nostru este spre România mare. Menționez că acest proiect este unul complicat, dar benefic și necesar", a mai declarat liderul PL.

El a subliniat că principiul de bază al proiectului unirii "trebuie asumat de la bun început de clasa politică de la Chișinău și cea de la București, așa încât să producă efecte maximale și definitive ale apartenenței (Republicii Moldova — n.r.) la structurile euroatlantice și de securitate NATO".

Trebuie ca "Republica Moldova să treacă sub guvernarea integrală a legilor românești și a legilor UE. România are o legislație europeană, o practică deja ca stat membru al UE și membru al NATO. România are economie, iar noi nu avem din păcate decât pământ și oameni harnici. Dar pământul nu este de ajuns să ofere salarii bune. Iar munca lor este furată de cei care de 25 de ani promit fericirea și prosperitatea", a mai spus Mihai Ghimpu.

El a declarat de asemenea că pentru implementarea proiectului unirii ar trebui creat Ministerul Unificării.

În privința Transnistriei, Mihai Ghimpu a spus că "nu există altă soluție decât a declara acest teritoriu" ca fiind "ocupat de Federația Rusă". Acest lucru "a fost confirmat de faptul că în acești 25 de ani", în ciuda ajutorului OSCE, UE și SUA, "noi nu am putut mișca (...) nicio frunză în calea reîntregirii teritoriului de azi al Republicii Moldova". "Rusia a știut din start ce să facă: a creat această Republică Moldovenească Nistreană. De fapt, ea este rusească", a spus liderul liberalilor.

Cetățenii Republicii Moldova vor vota duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, favoriții în sondaje fiind Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM). Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, și-a anunțat de asemenea miercuri retragerea din cursa prezidențială.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”