Alegeri în Rusia: Aplicaţia de ''vot inteligent'' a lui Navalnîi a dispărut de pe platformele Google şi Apple

Alegeri în Rusia: Aplicaţia de ''vot inteligent'' a lui Navalnîi a dispărut de pe platformele Google şi Apple

Aliaţii opozantului rus aflat în detenţie Aleksei Navalnîi au acuzat vineri Google şi Apple că au suprimat aplicaţia de ''vot inteligent'' de pe platformele lor, denunţând o ''cenzură'', în prima zi a alegerilor legislative ruse din care cea mai mare parte a opoziţiei este exclusă, informează AFP.

''Astăzi, la 8 dimineaţa ora Rusiei, Google şi Apple au suprimat aplicaţia noastră din magazinele lor de aplicaţii. Adică au cedat şantajului Kremlinului'', a declarat pe canalul său Telegram Leonid Volkov, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Navalnîi.

Vineri dimineaţa, aplicaţia nu mai apărea în ''magazinele'' Google şi Apple, nici în Rusia, nici în Franţa, au constatat jurnalişti ai AFP.

''A suprima aplicaţia lui Navalnîi de pe platforme este un ruşinos act de cenzură politică. Guvernul autoritar şi propaganda ruse vor fi încântaţi'', a scris pe Twitter Ivan Jdanov, directorul organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, menţionând Google şi Apple.

''Întreg statul rus şi chiar marile companii din domeniul tech sunt împotriva noastră, însă aceasta nu înseamnă că noi putem renunţa'', a declarat pe Telegram echipa lui Navalnîi.

Circa 108 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne pentru a alege 450 de deputaţi ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, între 17 şi 19 septembrie, pentru a limita riscul epidemic.

Din închisoarea în care se află, Navalnîi i-a îndemnat pe simpatizanţii său să voteze ''inteligent'', susţinând candidaţii - adesea comunişti - cel mai bine plasaţi pentru a-i pune în dificultate pe cei ai partidului puterii, Rusia Unită.

Aplicaţia lui le-ar permite utilizatorilor să afle ce candidat să susţină în circumscripţia lor, potrivit acestei strategii.

Moscova le reproşează giganţilor internetului că refuză să suprime conţinuturile considerate ilegale. Reprezentanţi ai Apple şi Google au fost convocaţi joi în faţa unei comisii a camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federaţiei.

Cea mai mare parte a opoziţiei nu are dreptul să participe la scrutin, apogeu al mai multor luni de represalii declanşate odată cu arestarea lui Aleksei Navalnîi, după ce aceasta s-a întors în Rusia în ianuarie din Germania, unde fusese internat în urma unei otrăviri de care el acuză Kremlinul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 Așa o fi?