Alegeri locale duminică în Republica Moldova: Secţiile de votare vor beneficia de un sistem de supraveghere video

În secţiile de votare ce vor fi deschise în cadrul alegerilor locale de duminică în Republica Moldova va funcţiona un sistem de supraveghere video, a anunţat joi Comisia Electorală Centrală (CEC) la Chişinău, potrivit publicaţiei Ziarul Naţional din Chişinău.

Acest sistem nu va avea conexiune la reţeaua internet, urmând să funcţioneze doar în ziua votului. El va fi pornit în momentul demarării operaţiunilor electorale de pregătire pentru deschiderea secţiei de votare - sigilarea urnelor de vot, verificarea existenţei listelor electorale, a buletinelor de vot, a ştampilelor, urmând să fie oprit înainte de intrarea în secţia de vot a primului alegător, a explicat Comisia.

Ulterior, sistemul va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare şi va rămâne în funcţiune pe parcursul numărării şi totalizării voturilor, după care va fi închis. Astfel, camerele video din secţiile de votare nu vor compromite secretul votului, menţionează Comisia electorală moldoveană.

Potrivit comisiei, 'acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare şi asigurare a transparenţei procesului de votare, a operaţiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale'. 'Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă şi al votării la locul aflării alegătorului', a indicat în acelaşi timp Comisia electorală.

Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte şi vor putea fi utilizate în calitate de dovezi exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, conform Comisiei. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

4 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

5 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze