Alegeri locale duminică în Republica Moldova: Secţiile de votare vor beneficia de un sistem de supraveghere video

În secţiile de votare ce vor fi deschise în cadrul alegerilor locale de duminică în Republica Moldova va funcţiona un sistem de supraveghere video, a anunţat joi Comisia Electorală Centrală (CEC) la Chişinău, potrivit publicaţiei Ziarul Naţional din Chişinău.

Acest sistem nu va avea conexiune la reţeaua internet, urmând să funcţioneze doar în ziua votului. El va fi pornit în momentul demarării operaţiunilor electorale de pregătire pentru deschiderea secţiei de votare - sigilarea urnelor de vot, verificarea existenţei listelor electorale, a buletinelor de vot, a ştampilelor, urmând să fie oprit înainte de intrarea în secţia de vot a primului alegător, a explicat Comisia.

Ulterior, sistemul va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare şi va rămâne în funcţiune pe parcursul numărării şi totalizării voturilor, după care va fi închis. Astfel, camerele video din secţiile de votare nu vor compromite secretul votului, menţionează Comisia electorală moldoveană.

Potrivit comisiei, 'acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare şi asigurare a transparenţei procesului de votare, a operaţiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale'. 'Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă şi al votării la locul aflării alegătorului', a indicat în acelaşi timp Comisia electorală.

Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte şi vor putea fi utilizate în calitate de dovezi exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, conform Comisiei. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

3 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

4 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

5 DOCUMENT / Singurele secții unde a câștigat Viorica Dăncilă în Iași sunt cele în care au votat pușcăriașii!

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?