ALERTĂ PSD pierde a TREIA oară majoritatea la Cameră! La legea spălării banilor s-a votat de două ori și s-a strigat „hoții”

ALERTĂ PSD pierde a TREIA oară majoritatea la Cameră! La legea spălării banilor s-a votat de două ori și s-a strigat „hoții”

ALERTĂ PSD pierde a TREIA oară majoritatea la Cameră! Proiectul de lege privind combaterea spălării banilor a fost respins! PSD a pierdut miercuri, pentru a treia oară în ultimele săptămâni, majoritatea în Camera Deputaților pe proiectele importante. Inițiativa controversată privind combaterea spălării banilor a fost respinsă la limită, întrunind 163 de voturi ”pentru”, în condițiile în care pentru a fi adoptată ar fi avut nevoie de 165 de voturi.

UPDATE: După respingerea inițială proiectului, votul a fost reluat, iar legea a trecut cu 170 de voturi „pentru”. Se strigă „Hoții!" în sală. USR: Să vă fie rușine!

Liderul deputaților PSD a cerut reluarea votului, susținând că au fost deputați în sală care ar fi votat dar nu apar pe lista de vot. La reluarea votului, proiectul a trecut.

S-a creat rumoare în sală și s-a auzit strigându-se "Hoții!". Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat de la microfon, adresându-se celor din PSD: "Să vă fie rușine!", acuzând încălcarea regulilor parlamentarismului.

În replică, deputatul Florin Iordache, cel care prezida ședința, i-a îndemnat pe aceștia să "învețe până luni regulamentul".

La primul vot au fost 163 de voturi pentru, 115 împotrivă și 4 abțineri, iar la al doilea - 170 voturi pentru, 70 împotrivă și o abținere.

Liderul de grup de la Cameră al PSD, Daniel Suciu, a venit să ceară reluarea votului după ce deputații Varujan Pambuccian, Marton Arpad și Victor Ponta vorbiseră de la tribună, pentru a își explica votul. Suciu a afirmat că deputații Alexandru Rotaru și Marcel Ciolacu au votat și nu apar pe lista de vot și a cerut să fie reluat votul. Propunerea a fost suspusă la vot de Florin Iordache și a trecut, apoi legea a fost din nou votată.

PSD și ALDE își bat joc, din nou, de Parlament. Vom ataca legea la CCR”, a scris deputatul USR Ionuț Moșteanu pe Facebook.

O reacție dură a avut și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a numit reluarea votului drept „o porcărie”.

”E o porcărie”, a rspuns liderul UDMR întrebat de reporterul Antenei 3 cum vede reluarea votului pe proiectul privind combaterea spălării banilor. Chestionat dacă va purta o discuție pe această temă cu liderii coaliției, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu știu ce vom purta, dar a fost o porcărie”.

                                 ***

Conform G4Media.ro , proiectul a fost amânat săptămâna trecută de la vot tocmai din acest motiv al pierderii majorității de către Liviu Dragnea. El a dat vina miercurea trecută pe opoziție, susținând că PNL și USR au nemulțumiri legate de proiect. Deputatul USR Stelian Ion a explicat însă atunci că motivul real al amânării proiectului este că Liviu Dragnea nu avea voturile necesare pentru a-l adopta din cauză că pierde majoritatea parlamentară.

Liviu Dragnea a pierdut pe 3 octombrie, pentru prima oară, majoritatea în Camera Deputaților cu ocazia votului pentru legea offshore. Liderul PSD a reușit să evite în ultimul moment și validarea la vot a acestei pierderi în premieră, dându-i printr-o asistentă semnalul lui Florin Iordache, care prezida ședința Camerei, să retrimită la comisii proiectul legii offshore.

În seara aceleiași zile, Dragnea a recunoscut că a rămas fără majoritate în Parlament pentru votul la legea offshore dând vina pe ”proasta comunicare” cu cei de la ALDE.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţea trecută, la dezbaterea pe proiectul de lege privind combaterea spălării banilor menținerea unei dispoziții contradictorii celor prevăzute în directiva europeană: acordarea proprietarilor de acțiuni la purtător un răgaz de 18 luni să treacă la vedere. De asemenea, o altă decizie a Comisiei Juridice a fost ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii.

Nu în ultimul rând, potrivit proiectului de lege băncile vor fi obligate să raporteze către Oficiul de Spălare a Banilor orice tranzacție mai mare de 2.000 de euro făcută de românii care trimit sau primesc bani din străinătate.

Prevederi noi au fost introduse și pentru ”persoanele expuse public” – care exercită sau au exercitat funcții de demnitate publică precum președinte, senator, deputat, ministru, șef de partid, judecător constituțional -, acestea fiind obligate să declarare orice tranzacţie sau deschidere de cont bancar.

Luni, social-democrații au adoptat un nou amendament cu dedicație pnetru UDMR la legea privind combaterea spălării banilor: a scutit ONG-urile minorităților de la obligația de a raporta beneficiarii finali, obligație valabilă pentru toate celelalte ONG-uri.

Ieri, 40 de asociații și fundații au criticat proiectul de lege, arătând că prevederile incluse în draft au ca scop blocarea activității societății civile. ”Fără niciun temei, legea plasează societatea civilă în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare”, arată scrisoarea comună a celor 40 de ONG-uri.

Motivul nemulțumirii este acela că legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată. ”Caracterul excesiv nu este dat de obligaţia de raportare per se, ci de subiecţii acestei obligaţii: persoanele fizice care beneficiază de asistenţă, consiliere, ajutor, activităţi socio-medicale, educaţionale sau culturale, inclusiv copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau condiţii medicale pentru care au nevoie de ajutor”, arată ONG-urile semnatare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”