ALERTĂ SURSE Guvernul va adopta miercuri Ordonanță de Urgență cu modificări importante în legislația penală/Vor fi grațiate o serie de pedepse și dezincriminate fapte (amnistie mascată)

ALERTĂ SURSE Guvernul va adopta miercuri Ordonanță de Urgență cu modificări importante în legislația penală/Vor fi grațiate o serie de pedepse și dezincriminate fapte (amnistie mascată)

Guvernul va adopta, miercuri, o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari importante in legislatia penala, dar nu este clara intinderea lor, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. Nu este clar nici daca sedinta de guvern de maine va fi condusa de premierul Grindeanu, care pleaca in Statele Unite, sau de Sevil Shaiddeh, care va exercita incepand de miercuri atributiile premierului. Potrivit surselor HotNews.ro, ar urma sa fie gratiate o serie de pedepse. Pe langa gratiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislatia in ce priveste abuzul in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului. Dezincriminarea unor fapte echivaleaza cu o amnistie mascata, deoarece masura opreste o numeroase anchete si procese in curs avand ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasica nu va fi insa promovata prin OUG-ul de maine. 

Stire in curs de actualizare

HotNews.ro a publicat vineri in premiera informatia ca amnistia si gratierea au intrat in linie dreapta si ca scandalul Ghita a accelerat tot procesul. OUG-ul are avantajul de a intra instant in vigoare, cu efecte devastatoare care nu mai pot fi oprite chiar daca ordonanta pica ulterior la Curtea Constitutionala. 

Luni, HotNews.ro a publicat informatii suplimentare despre intentiile PSD. Un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala a ajuns luni de la PSD la Ministerul Justitiei. Aceste modificari au fost anuntate in programul de guvernare al PSD. Ministrul justitiei, Florin Iordache, a vorbit la audierile din Parlament despre nevoia de amendare a Codurilor din cauza ca ar exista peste 40 de decizii ale Curtii Constitutionale cu care legislatia penala trebuie pusa in acord.

Sub acest pretext insa, vor fi operate modificari masive in ce priveste faptele de abuz in serviciu si conflict de interese, in sensul ca vor fi eliminate o situatiile care fac din aceste fapte infractiuni, ceea ce echivaleaza cu dezincriminare.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, ca "Amnistia din punctul meu de vedere nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da" si ca va discuta astazi despre acest lucru cu primul ministru Sorin Grindeanu. Florin Iordache a admis ca exista un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala (informatie publicata luni pe surse de Hotnews.ro) care va fi discutat in comisiile parlamentare de specialitate si spune ca si Guvernul trebuie sa vina cu un punct de vedere. Ministrul Iordache nu a spus insa ca Guvernul pregateste nu un punct de vedere, ci Ordonanta de Urgenta.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

4 HARTĂ Priviți, rușii își consolidează pozițiile defensive pentru a se pregăti de o contraofensivă ucraineană!

5 VIDEO Beție popească / Unul a băut până a leșinat, al doilea a decis să se întoarcă de unde abia venise, în Ucraina