ALERTĂ/REVOLUȚIE în Justiție! Pesedista Savonea, pe punctul de a fi revocată! Membrii CSM spun stop dictaturii PSD!

ALERTĂ/REVOLUȚIE în Justiție! Pesedista Savonea, pe punctul de a fi revocată! Membrii CSM spun stop dictaturii PSD!

O parte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii iau în calcul ca săptămâna viitoare  să depună cerere pentru revocarea președintelui CSM, Lia Savonea, au declarat surse judiciare pentru G4Media.

Cererea de revocare a Liei Savonea ar urma să se întemeieze deciziile în interes personal pe care aceasta le-ar fi luat, pe faptul că ar fi adoptat decizii în mod discreționar precum și pe implicarea ei în  jocuri politice legate de numirea ministrului Justiției.

Pentru ca cererea de revocare să fie luată în considerare, documentul trebuie semnat de cel puțin o treime dintre membrii CSM, adică de șapte persoane. Revocarea poate fi adoptat cu majoritatea simplă a plenului CSM, adică 10 voturi.

Președintele Lia Savonea este în conflict deschis cu o parte din membrii Consiliului, inclusiv cu ministrul Justiției, Ana Birchall, pe tema numirii procurorului-șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, post pentru care a fost nominalizată Adina Florea.

Vineri, Savonea a convocat în acest scop ședința plenului CSM, însă ministrul i-a imputat că nu a fost consultată în privința stabilirii datei, mai ales că în ziua aleasă, 8 octombrie, va trebui să fie prezentă la Bruxelles. În replică, purtătorul de cuvânt al CSM a afirmat că președintele acestui for nu este obligată de nicio prevedere legală să consulte membrii Consiliului pentru stabilirea datei ședințelor.

Incidentul face parte dintr-o dispută mai veche dintre cele două pe tema numirii lui Florea, în condițiile în care Birchall se opune instalării acesteia și ia chiar în calcul desființarea secției speciale.

Modul în care sunt convocate și organizate ședințele a provocat nervozitate printre alți membri ai Consiliului încă din martie când judecătoarea Andrea Annamaria Chiş și procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac.

”Vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de preşedinte, să indicaţi criteriile pe care le aveţi în vedere atunci când selectaţi dintre lucrările înregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneţi pe ordinea de zi a unei anumite şedinţe. În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora”, se arăta în adresa transmisă Liei Savonea de cei patru membri ai CSM pe 26 martie.

Un alt moment tensionat a fost atunci când Lia Savonea a dat publicității un comunicat în numele secției de judecători a CSM, la sfârșitul lunii august, în care a fost dur criticat președintele Klaus Iohannis pentru afirmațiile făcute în  legătură cu respingerea nominalizării Danei Gîrbovan la postul de ministru al Justiției. Afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre Dana Gîrbovan reprezintă „un vădit atac” și ”ingerințe deosebit de grave” la adresa independenţei justiţiei, se spunea în respectivul comunicat.

Ulterior, trei judecători din CSM – Andrea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu – au anunțat că se delimitează de aserțiunile făcute în respectivul comunicat, iar președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, și ministrul Ana Birchall au spus că nu au fost consultate pe această temă.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 The Times / România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boală