ANI: Raport GRECO - recomandările cu privire la activitatea agenţiei, la stadiul 'implementate satisfăcător'

ANI: Raport GRECO - recomandările cu privire la activitatea agenţiei, la stadiul 'implementate satisfăcător'

Cele două recomandări GRECO care vizează sfera de competenţă a Agenţiei Naţionale de Integritate au fost ridicate de la stadiul "parţial implementate" la cel "implementate satisfăcător", potrivit raportului interimar de conformitate dat publicităţii marţi, se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis AGERPRES.

"În ceea ce priveşte cea de-a V-a recomandare, raportul GRECO arată că ANI 'continuă să monitorizeze punerea în aplicare a dosarelor finalizate înaintate Parlamentului şi continuă să solicite punerea în aplicare a oricăror sancţiuni emise în privinţa membrilor Parlamentului'", se menţionează în comunicat.

Conform GRECO, în economia evaluării stadiului implementării a fost luat în calcul şi proiectul "LINC", derulat de ANI în parteneriat cu Transparency International România, şi al cărui obiectiv general constă în creşterea capacităţii administraţiei publice centrale şi a Parlamentului de a identifica, sancţiona şi preveni cazurile de conflicte de interese, incompatibilităţi şi averi nejustificate şi de sprijinire a implementării măsurilor cuprinse în SNA.

"Ca urmare a recomandărilor GRECO, rezultatele aşteptate ale acestui proiect includ, de asemenea, clarificarea rolului Parlamentului în ceea ce priveşte conflictele de interese şi incompatibilităţile. Analiza finală se preconizează că va fi diseminată în anul 2019 şi ar trebui să servească drept bază pentru o propunere de politică publică privind cadrul de integritate şi reglementările aplicabile membrilor Parlamentului", se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte recomandarea a VII-a, "GRECO constată cu satisfacţie numărul tot mai mare de dosare procesate prin sistemul PREVENT, fapt care a devenit posibil datorită creşterii cantităţii de date colectate electronic".

În acelaşi timp, menţionează comunicatul, organismul anticorupţie al Consiliului Europei "ia act de eforturile ANI de a îmbunătăţi monitorizarea într-un mod mai proactiv a declaraţiilor de avere şi de interese, fără a fi sesizaţi cu privire la eventuale încălcări de către alţi actori".

Potrivit sursei citate, experţii GRECO îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că un procent însemnat al persoanelor care au obligaţia declarării averilor şi a intereselor continuă să depună declaraţii completate de mână, iar "acest factor rămâne un obstacol major în calea prelucrării eficiente a datelor provenite din declaraţiile de avere şi de interese". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele informații din sondaje / PNL este pe trend crescător / PSD băltește la 25 / 26% / Mari emoții în zona partide…

2 VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești / Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță

3 Un jeg / „A mințit cu nerușinare” / Acuzaţii grele la adresa lui Dumitru Coarnă, viitor parlamentar PSD

4 Așa o fi? Judecați voi!

5 FOTO Ea este mama Antoniei / Bunica Denise Iacobescu, la 53 de ani