ANP: Aproximativ 7.000 de deţinuţi, apţi pentru activităţi productive, necalificate sau semicalificate

ANP: Aproximativ 7.000 de deţinuţi, apţi pentru activităţi productive, necalificate sau semicalificate

Aproximativ 7.000 de deţinuţi sunt apţi pentru îndeplinirea de activităţi productive, fie necalificate, fie semicalificate, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) transmis, luni, AGERPRES.

"Într-o piaţă a forţei de muncă cu numeroase variabile, sistemul penitenciar, prin specificul său reglementat legislativ, prezintă un atu indubitabil, în sensul că potenţialii angajatori pot avea siguranţa necesarului forţei de muncă în orice moment. Mai mult decât atât, o eventuală cerere de suplimentare a efectivului de persoane private de libertate implicate în astfel de activităţi lucrative poate fi soluţionată în numai câteva zile. (...) Anual, peste 2.000 de persoane private de libertate lucrează cu agenţi economici în diverse domenii, precum: cablaje auto, confecţii încălţăminte, mase plastice, construcţii, domeniul tipografic, asamblare componente electrice", precizează ANP.

Persoanele private de libertate pot fi contractate cu salariul minim pe economie, fără a mai fi necesară plata contribuţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fond de şomaj etc.

Administraţia penitenciară desemnează gratuit un anumit număr de poliţişti de penitenciare care sunt responsabili de buna desfăşurare a activităţilor productive, în colaborare cu reprezentanţii beneficiarului.

"Forţa de muncă pusă la dispoziţie este constantă, disciplinată şi eficientă", a menţionat ANP. Instituţia s-a arătat interesată de parteneriate de lungă durată, la nivel regional sau naţional. ANP a precizat că, printre actualele colaborări, se regăsesc relaţii contractuale de peste 10 ani.

Cele 38 de unităţi de detenţie sunt astfel amplasate geografic, încât activităţile prestate de persoanele private de libertate pot fi desfăşurate în orice zonă de interes de pe teritoriul naţional, a adăugat ANP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina