Așa o fi?/Raport al spionilor despre Kovesi, Ponta și un general SRI, trimis la Washington

Așa o fi?/Raport al spionilor despre Kovesi, Ponta și un general SRI, trimis la Washington

Alexander Adamescu a prezentat în fața instanței internaționale de tip comercial de la Washington informații obținute de foști spioni români, plătiți printr-o firmă de la Londra, dezvăluie jurnalistul Marian Păvălașc pe siteul Europa Liberă .

Cu ajutorul unor mărturii anonime obținute de acești investigatori privați, angajați de Nova Group, companie controlată de fiul omului de afaceri, Dan Adamescu, acesta încearcă să obțină în procesul în desfășurare despăgubiri de peste 300 de milioane de euro de la statul român în contul falimentului înregistrat de societatea de asigurări Astra Asigurări.

Omul de afaceri, Dan Adamescu a fost trimis în 2016 în judecată de DNA, alături de un înalt oficial din Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor pentru fapte de corupție care au dus la prejudicierea Astra Asigurări cu sume de circa 800 de milioane de lei. În timp ce își executa pedeapsa de patru ani și patru luni cu executare, starea de sănătatate a lui Dan Adamescu s-a agravat. A murit la spital în ianuarie 2017. La acel moment, fostul președinte Traian Băsescu i-a acuzat pe magistrați de moartea lui Adamescu senior, negând în același timp că sintagma „milionarul lui Băsescu” ar porni de la elemente reale. Familia Adamescu deținea Astra Asigurări, falimentată, Medien Holding, compania proprietară a ziarului „România liberă” și, de asemenea, marile magazine Cocor și Unirea din București. Fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu, acuzat la rândul său de dare de mită, încearcă de patru ani să evite extrădarea în România folosind informațiile furnizate de propria firmă de spionaj, dar și să obțină bani de la statul român.

Dintr-un document obținut de Europa Liberă, trimis de avocații companiei Nova Grup la tribunalul comercial din Washington al Băncii Mondiale, reiese că firma de spionaj care a lucrat pentru Alexander Adamescu a căutat probe compromițătoare despre generalul SRI - Cristian Bizadea, despre fostul procuror-șef al DNA, actualmente procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, de asemenea despre ex-premierul Victor Ponta și șefi din Fisc și ai Autorității de Supraveghere Financiară. Alexander Adamescu a încercat să folosească informațiile obținute de acești investigatori privați ca probe în instanțele britanice care i-au judecat extrădarea în Româna.

Acum, aceste informații sunt reluate și folosite în procesul comercial care se desfășoară în Statele Unite. Cel mai recent termen al acestei dispute a fost pe 12 aprilie, iar următorul termen va fi în luna iunie.

Raportul prezentat de avocații Nova Group conține însă exclusiv mărturii sub anonimat atribuite unor martori, multe dintre aceste declarații relatând mai degrabă opinii decât fapte. Documentul cuprinde inclusiv afirmații potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel ar fi fost implicată într-o conspirație împotriva afacerilor familiei Adamescu.

Documentul trimis la ICSID Washington

Aceste informații sunt folosite de Nova Group, companie fondată de Dan Adamescu și înregistrată în Olanda, pentru a cere statului român despăgubiri de 309 de milioane de euro pentru falimentul Astra într-un proces care se judecă la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor de Investiții (ICSID), instituție care este cunoscută și ca Tribunalul Comercial al Băncii Mondiale.

Inclusiv doi foști premieri ar fi colaborat cu spionii privați care au strâns informații pentru Alexander Adamescu, reiese din același document consultat de Europa Liberă.

Reprezentanții SRI nu ne-au răspuns la nicio întrebare legată de faptul dacă serviciul de informații cunoștea sau nu faptul că generali din conducerea unității au fost ținta unor agenți de investigație privați. Niciuna dintre părțile implicate în acest raport nu ne-a precizat care a fost scopul obținerii unor informații despre procurori, generali SRI, premieri și șefi de instituții fiscale și financiare ale statului.

Mizele procesului din SUA

Nova Group Investment BV din Olanda este firma prin care Dan Adamescu, omul de afaceri, decedat în ianuarie 2017, deținea printre altele societatea de asigurări Astra. Compania a fost moștenită de Alexander Adamescu, dat în urmărire internațională de statul român din anul 2016.

1. Despăgubirile

Prima miză importantă a procesului dintre Nova Group și statul român de la Washington este reprezentantă de despăgubirile cerute. Nova Group cere despăgubiri de 309 de milioane de euro statului român pentru motivul că anchetele penale împotriva lui Dan Adamescu și a lui Alexander Adamescu ar fi dus la falimentul companiei Astra. Pe lângă cele 309 de milioane de euro despăgubiri financiare, s-au și solicitat 20 de milioane de euro daune morale.

2. Extrădarea

A doua miză importată a procesului de despăgubiri de la Washington este că, în momentul de față, această dispută este singurul motiv care blochează extrădarea lui Alexander Adamescu în România. Aceasta pentru că avocații Nova Group cer audierea moștenitorului societății Astra și susțin că această audiere nu poate fi făcută dacă el va fi predat autorităților române. Judecătorii din SUA au cerut la rândul lor audierea lui Adamescu jr, dar nu văd necesitatea ca acesta să fie prezent în persoană în Washington.

Dacă avocații Nova Group nu vor reuși să convingă instanța din Statele Unite să ceară audierea în persoană, Alexander Adamescu riscă să fie extrădat în România. Acum, acesta se află în Marea Britanie.

Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, proprietarul companiei Astra Asigurări aflată mult timp în top 3 al celor mai mari companii de asigurări din România
Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, proprietarul companiei Astra Asigurări aflată mult timp în top 3 al celor mai mari companii de asigurări din România

Alexander Adamescu reușește de aproape cinci ani să evite extrădarea în România unde ar putea fi arestat preventiv. Curtea de Apel București a emis pe 6 iunie 2016 un mandat european de arestare pentru Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.

Reamintim că în luna octombrie 2020, Înalta Curte de la Londra a respins apelul acestuia la decizia unei instanțe inferioare, decizie care permitea extrădarea sa în România.

În plus, reprezentanții Ministerului de Justiție au transmis pentru Europa Liberă că: „La acest moment, Ministerul Justiției are cunoștință de faptul că, cererea de certificare a unei întrebări în fața Curții Supreme din Marea Britanie, formulată de domnul Bogdan Alexander Adamescu a fost respinsă de către autoritățile britanice prin ordinul din date de 3 decembrie 2020 emis de Înalta Curte Britanică”.

Biroul de Presă al ministerului a precizat că „Problematica cooperării judiciare în materie penală în cazul Adamescu a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul întâlnirii pe care ministrul Justiției, Stelian Ion a avut-o cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, domnul Andrew Noble, care a avut pe data de 28 ianuarie 2021.

Faliment și corupție la Astra Asigurări

În anul 2016, DNA l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Grigore Adamescu în dosarul privind prejudicierea Astra Asigurări (Asigurare Reasigurare Astra SA), societate pe care o controla prin Nova Group Investment din Olanda. Anchetatorii au constatat că, în perioada 2011-2013, Dan Grigore Adamescu a administrat în mod defectuos societatea „în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate”. Pe scurt, împotriva legilor din domeniul asigurărilor, Dan Adamescu s-a folosit de banii Astra Asigurări (cei încasați din polițele de asigurări) în interes personal și în interesul altor firme pe care le controla. A scos bani din Astra până nu a mai putut asigura un flux al plăților despăgubirilor. Toate aceste acțiuni contrare legii au fost făcute cu permisiunea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, (actuala Autoritate pentru Supraveghere Financiară), instituție condusă atunci de Angela Toncescu. Decesul din 2017 al omului de afaceri a făcut ca judecata în cazul lui să se oprească. Societatea de asigurări a intrat în faliment, iar paguba de aproape 800 de milioane de lei în acest dosar a fost suportată de asigurați.

Spioni privați, angajați de Adamescu jr. ca să scape de extrădare

Dan Adamescu a contestat extrădarea în instanțele de la Londra folosind informații obținute de o firmă de spionaj privat. Din datele prezentate instanțelor nu reiese dacă firma privată de spionaj a fost contractată înainte sau după ce Adamescu jr a început să aibă oficial probleme cu extrădarea. În orice caz, fiul lui Dan Adamescu a lucrat cu firma SC Strategy Limited din Londra, așa cum reiese din datele obținute de Europa Liberă, dar și din declarațiile date de reprezentanții companiei britanice în fața judecătorilor de la Londra.

În procesul de extrădare, avocații lui Adamescu jr. au dorit ca rapoartele Strategy Ltd să fie considerate probe. Probe din care să reiasă, în opinia lor, că anchetele penale din România împotriva lui Alexander Adamescu au fost regizate și prin urmare acesta nu trebuie extrădat. În cele din urmă, judecătorii de la Westminster Magistrates Court și Înalta Curte din Londra au decis că aceste rapoarte de spionaj nu pot fi considerate probe în proces.

Decizia instanței din Londra privind extrădarea lui Adamescu

Dar parte din aceste rapoarte de spionaj au fost introduse de firma de avocatură care reprezintă Nova Group Investment în procesul comercial de la Washington.

Firmă de spionaj cu acționari cunoscuți la Londra

Conform datelor de la Registrul Comerțului din Londra, Strategy Limited avea în 2016 și are ca acționari pe parlamentarul britanic Alexander Charles Carlile și pe John Scarlett, fost șef al serviciului de spionaj extern britanic MI6.

Lord Alex Carlile
Lord Alex Carlile

Lordul Alex Carlile nu a dorit să răspundă la întrebările legate de contractul încheiat cu Alexander Adamescu. L-am rugat să ne precizeze cu cine a lucrat pentru colectarea informațiilor și dacă a colaborat cu instituțiile de stat din România.

Al doilea acționar este Sir John Scarlett. El a condus între 2004 și 2009 serviciul de spionaj extern al Marii Britanii, serviciu denumit MI6 (corespondent al Serviciului de Informații Externe din România). Am încercat încă din 2018 să luăm legătura cu John Scarlett, dar acesta nu a dorit să ne răspundă la întrebări.

În perioada în care a lucrat pentru familia Adamescu, potrivit raportărilor firmei, Strategy ltd a declarat venituri de 800.000 de lire sterline.

Firma fostului șef MI6 a lucrat cu foști spioni români

Conform documentelor trimise la Washington reiese că datele colectate de această firmă au fost adunate cu ajutorul unor „agenți români retrași din activitate”.

Mai mult, Lordul Carlile s-a prezentat la un termen al proceselor de la Londra pentru a-l susține pe Alexander Adamescu. Carlile a declarat în fața judecătorului din Londra, în procesul privind extrădarea lui Alexander Adamescu, că SC Strategy Ltd nu a trimis agenți sau experți britanici, ci a lucrat cu investigatori români, aceștia fiind caracterizați ca „foști agenți”.

Lordul Carlile recunoaște că firma sa a apelat la investigatori români care sunt foști ofițeri ai serviciilor de informații
Lordul Carlile recunoaște că firma sa a apelat la investigatori români care sunt foști ofițeri ai serviciilor de informații

Lordul Carlile a mai susținut că operațiunea din România ar fi fost coordonată de Jonathan Eyal. Acesta este un expert în securitate și terorism, născut în România și stabilit în Marea Britanie. El este coleg cu John Scarlett în organizația RUSI (Royal United Service Institute).

Mărturia lui Lord Carlile din care reiese Profesorul Eyal a coordonat operațiunile din România
Mărturia lui Lord Carlile din care reiese Profesorul Eyal a coordonat operațiunile din România

Am încercat să luăm legătură și cu Jonathan Eyal, cel care ar fi coordonat din România activitățile de colectare de informații. Nici acesta nu a dat vreun semn că ar fi dispus să explice cu cine a lucrat pentru întocmirea rapoartelor sau să ne ofere orice altă explicație.

Țintele spionilor plătiți de Adamescu

Din documentul obținut de Europa Liberă și depus de Nova Group la Washington, reiese că firma SC Strategy Limited plătită de Alexander Adamescu a colectat date despre instituții din România și despre persoanele care le conduc.

În plus, agenții privați au strâns mărturii ale unor persoane din Direcția Națională Anticorupție (DNA), Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ANAF), foști premieri, oficiali înalți, angajați ai Parlamentului despre cum Serviciul Român de Informații ar fi primit sarcina să distrugă afacerile lui Dan Adamescu.

Doi foști premieri au colaborat cu spionii privați

În alte documente trimise tribunalelor de la Londra în procesul de extrădare și de la Washington în procesul privind despăgubirile cerute României, reiese ca persoanele care au dat informații SC Strategy sunt oameni care înțeleg bine funcționarea internă a DNA, persoane cu acces la cabinetele miniștrilor și la Secretariatul Parlamentului, un oficial înalt cu experiență legată de DNA, doi foști premieri și o sursă bine poziționată în Administrația Prezidențială.

Sursele spionilor privați
Sursele spionilor privați

Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, nu a dorit să răspundă la întrebările legate de o posibilă colaborare cu agenții angajați de Adamescu.

Victor Ponta, fost premier și el, ne-a transmis că nu știe de aceste operațiuni, dar că oricum operațiunile lui Alexander Adamescu sunt unele disperate.

„Despre Adamescu jr știu că plătește o mulțime de bani ca să înșele justiția britanică și să evite extrădarea. Ca probă concludentă a minciunilor sale amintesc doar faptul că mandatul său de arestare a fost emis în anul 2016 când eu nu mai eram premier, ba eram chiar eu inculpat de DNA”, ne-a transmis acesta.

Premierii României de după 1989 și până în 2016 au fost: Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Traian Răzvan Ungureanu, Victor Ponta și Dacian Cioloș. Din rândul acestora, doi ar fi vorbit cu spionii privați angajați de Adamescu, așa cum reiese din datele trimise de avocații acestuia atât în instanțele din Londra, cât și în cele din Washington.

Ținte de top ale spionilor: Kovesi și generalul Bizadea

Din raportul firmei de investigații britanice trimis la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, reiese că falimentarea și distrugerea afacerilor lui Adamescu din Nova Group ar fi fost decisă în urmă cu opt ani.

În decembrie 2013, Ponta a convocat o întâlnire la nivel înalt. Întâlnirea i-a inclus pe Laura Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Petre Tobă, atunci șeful poliției naționale, și Cristian Bizadea, director Adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI). La întâlnire, ei ar fi decis în mod special să se ocupe de Nova și familia Adamescu”, sunt informațiile strânse de SC Strategy Limited.

Datele culese de investigatori despre o presupusă întâlnire în care s-ar fi decis falimentarea Nova Group
Datele culese de investigatori despre o presupusă întâlnire în care s-ar fi decis falimentarea Nova Group

Am încercat să obținem un punct de vedere și de la SRI, prin care să aflăm dacă serviciul de informații român știa că firma britanica colecta informații privind oameni politici, generali SRI și înalți funcționari ai statului. Nu am primit niciun răspuns la aceste întrebări.

Am întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi dacă a știut că este urmărită de firma londoneză și dacă a fost informată în acest sens de serviciile de specialitate. Nici Laura Kovesi nu a dorit să ne ofere vreun comentariu în legătură cu investigațiile unor spioni privați.

Martor din interiorul DNA

Pe lângă politicieni și foști funcționari care ar fi oferit SC Strategy date și declarații, agenții care au lucrat pentru firma britanică ar fi obținut date și de la funcționari în activitate din DNA, cel puțin așa susțin rapoartele trimise instanței.

Presupusul martor din DNA susține că direcția anticorupție a fost solicitată să desfășoare o „anchetă pe teren viran”, ceea ce sugerează „o puternică direcționare către ținte – familia Adamescu”.

Declarație atribuită unui martor din interiorul DNA
Declarație atribuită unui martor din interiorul DNA

Aceste chestiuni ar reprezinta o acțiune penală la ordin, deci o intruziune gravă în acțiunile sistemului judiciar, în care „personalul din conducerea DNA nu și-a ascuns față de echipele lor puternicul interes în a găsi materiale prin care să incrimineze țintele”, ar fi spus pentru agenții SC Strategy un presupus angajat al DNA.

Presupusul plan secret

Avocații lui Adamescu susțin că Victor Ponta și SRI ar fi început să coordoneze desfășurarea unui plan pentru o campanie concertată împotriva familiei Adamescu și Astra, inclusiv la presiuni externe.

Dovezile obținute de la foștii și actualii funcționari de stat angajați la ASF („Martorul ASF”), DNA („Martorul DNA”) și autoritatea fiscală de stat (ANAF) (“Martorul ANAF”) demonstrează că SRI a fost îndeaproape implicat în lansarea atacului. Aceasta nu ar fi fost o investigație normală. După cum a menționat martorul DNA: „Am avut legătură și am lucrat împreună cu DNA în multe cazuri de când DNA a fost fondată, iar această investigație a fost prima și ultima dată când am văzut un raport de informații al SRI care citează declarații ale agenților protejați”,precizează documentul trimis la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.

Declarație atribuită unui martor din interiorul ASF
Declarație atribuită unui martor din interiorul ASF

„Deoarece raportul agentului SRI sub acoperire se pare că nu conținea fapte specifice, unitatea a primit ordinul de la procurorul DNA supraveghetor să efectuăm ceea ce noi numim o investigație inițială, adică să utilizăm orice rețele existente de agenți, obiective de ascultare și cercul lor social imediat și să abordăm și să recrutăm orice angajați din companiile lor la care am putea avea acces. Această metodă în sine, pentru mine ca anchetator experimentat mi-a sugerat o puternică orientare asupra țintelor (n.r. - familia Adamescu). Personalul de conducere de la DNA nu și-a ascuns puternicul interes în găsirea de materiale pentru a incrimina țintele., a mai declarat un martor pentru firma britanică.

Spionii privați au dat vina inclusiv pe Angela Merkel

Cea mai suprinzătoare afirmație din raportul realizat de foști ofițeri români pentru Strategy Limited din Londra este cea care o implică pe cancelarul german, Angela Merkel, în conspirația care ar fi dus la falimentul companiei familei Adamescu.

Redăm patru fragmente din raportul spionilor privați legat de acest aspect:

  • „Uniunea Europeană și alți parteneri euroatlantici au exercitat o presiune considerabilă asupra României pentru a obține rezultate în acțiunile anticorupție, îndeosebi prin Mecanismul de Cooperare și Verificare la care România este supusă. Aceasta a avut implicații directe pentru cazul lui Dan și Alexander Adamescu”.
  • „Sursele A, B și D consideră că primul ministru Ponta și șefa DNA Kovesi au avut și o altă motivație politică puternică pentru a urmări acest caz”.
Angela Merkel a cerut României să investigheze actele de corupție ale oamenilor de afaceri cu strânse legături politice, ca parte a combaterii corupției la nivel înalt
Angela Merkel a cerut României să investigheze actele de corupție ale oamenilor de afaceri cu strânse legături politice, ca parte a combaterii corupției la nivel înalt
  • „La 27 iunie 2013, la a 155-a reuniune a consiliului UE la Bruxelles, Cancelarul german Angela Merkel i-a spus primului ministru Ponta că Berlinul va respinge categoric ofertele Bucureștiului pentru accesul în Schengen dacă cabinetul său nu prezintă dovezi directe și vizibile despre urmăririle penale la nivel înalt împotriva oamenilor de afaceri corupți cu legături politice. Ea a accentuat că investigațiile de corupție împotriva funcționarilor civili/politicienilor nu au fost suficiente, Bucureștiul va trebui să atace interesele comerciale cu legături politice astfel încât cabinetul Merkel să prezinte dovezi în Bundestag că România luptă cu corupția pe scară mare”.
  • „Sursele A, B și D au relatat că urmărirea penală DNA a fost folosită de atunci pe canalele bilaterale diplomatice cu Berlinul ca cele mai puternice dovezi ale angajamentului României în rezolvarea acestei probleme”.

Raport de spionaj s-a încercat și în Dosarul „Black Cube”

DIICOT a finalizat în vara anului trecut ancheta penală denumită „Black Cube” și a decis trimiterea în judecată a fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fugit și acum în Italia după sentința dată într-un alt dosar în care a fost condamnat. Dragomir (fost colonel SRI, deci ofițer retras) este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale.

Conform rechizitoriului, Daniel Dragomir a încercat o acțiune de compromitere a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, a președintelui Klaus Iohannis și a șefului SRI, Eduard Hellvig.

Potrivit DIICOT, în 2016, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”. Din acest rechizitoriu, reiese că Black Cube și Strategy Limited intenționau să colaboreze și în această anchetă privată.

De asemenea, Dragomit le-a dat de înțeles israelienilor că acțiunea este susținută de președinte și de șeful SRI. În rechizitoriu, procurorii susțin că în urma anchetei nu există date ca vreo instituție a statului să fi fost implicată sau să susțină operațiunea pornită de Daniel Dragomir., mai dezvăluie jurnalistul Marian Păvălașc pe siteul Europa Liberă .


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...