Botoșani: Un al doilea caz de suspiciune de antrax în ultimele zile, la o adolescentă de 16 ani din satul Flondora

Un al doilea caz de suspiciune de antrax, la o adolescentă de 16 ani, a fost înregistrat în satul Flondora, comuna Manoleasa, a anunțat, marți, într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu.

Potrivit acestuia, tânăra este fiica bărbatului de 46 de ani suspectat de antrax, internat vineri pe Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Mavromati.

Epidemiologul Irina Alecu de la Direcția de Sănătate Publică a menționat că starea ambilor pacienți este bună, aceștia aflându-se în spital sub tratament de specialitate.

"Pacienții sunt într-o stare clinică bună, reacționează bine la tratament. Antraxul este o boală vindecabilă prin terapie corectă și prin urmarea tratamentului. Informațiile nouă ne-au parvenit ieri, când Spitalul de boli infecțioase ne-a anunțat că este un bărbat care ar prezenta semne de antrax. Drept urmare, noi am alertat toate unitățile, conform procedurilor. Ne-am deplasat în teritoriu pentru a evalua familia și contacții. Fiica domnului a fost internată în cursul zilei de ieri pentru că prezenta și dumneaei o leziune la nivelul mâinii", a afirmat Irina Alecu.

Autoritățile sanitare așteaptă rezultatele analizelor de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino pentru a confirma sau infirma cazurile de antrax de la Flondora.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) s-au deplasat, luni după-amiază, la Flondora, pentru a lua primele măsuri pentru astfel de cazuri.

Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, a spus că există posibilitatea ca antraxul să fi fost contactat de la o bovină care a murit. Medicii sanitar-veterinari au declanșat o anchetă care urmărește, printre altele, prelevarea de probe atât de la animalul mort, cât și de la celelalte 22 de bovine pe care bărbatul suspectat de antrax le are în gospodărie.

Ultimele două cazuri de antrax au fost înregistrate în județul Botoșani în anul 2009.

AGERPRES/(A — autor: Cristian Lupașcu, editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing