Brazilia: Fostul preşedinte Lula, privat de paşaport şi împiedicat să părăsească teritoriul ţării

Brazilia: Fostul preşedinte Lula, privat de paşaport şi împiedicat să părăsească teritoriul ţării

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost împiedicat să părăsească teritoriul ţării cu câteva ore înainte de a pleca spre Etiopia, a anunţat joi ministerul Justiţiei, a doua zi după condamnarea sa, în recurs, la o pedeapsă cu închisoarea, transmite AFP.

Favoritul la următoarele alegeri prezidenţiale din Brazilia urma să participe la Addis-Abeba la o conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), dar un judecător federal "a ordonat împiedicarea fostului preşedinte de ieşi din ţară", a precizat ministerul, într-un comunicat.

Această măsură a fost luată după eşecul suferit de Lula în justiţie, în urmă cu o zi, în cadrul unui proces care a ţinut în suspans Brazilia, dar a şi divizat-o.

O curte de apel din Porto Alegre a confirmat miercuri că fostul şef de stat este vinovat de corupţie pasivă şi spălare de bani pentru a fi acceptat un triplex de la o companie de construcţii.

Decizia justiţiei a agravat cu o treime pedeapsa cu închisoarea, la 12 ani şi o lună, Lula fiind lăsat liber însă în aşteptarea judecării recursurilor pe care apărarea sa le va depune.

"Suntem pe cale să executăm un ordin judiciar de retragere a paşaportului fostului preşedinte Lula", a spus un purtător de cuvânt al poliţiei federale, pentru AFP.

"Am aflat această veste cu consternare", au precizat rapid avocaţii lui Lula, contestând calificarea judecătorului federal de a-l împiedica pe Lula să părăsească teritoriul brazilian.

Curtea de apel din Porto Alegre "fusese informată de călătorie şi nu a impus nici cea mai mică restricţie", au arătat aceştia.

Lula este dat ca favorit în sondajele privind scrutinul prezidenţial din octombrie, cu o treime dintre brazilieni care ar fi gata să îl voteze pe cel care îşi clamează nevinovăţia şi se declară o victimă a unui "pact diabolic" menit să-i bareze calea spre un al treilea mandat de preşedinte. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta Moldova / Poliţist fotografiat în timpul unui joc erotic: îmbrăcat în lenjerie de damă şi cu un morcov î…

2 O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit şi …

3 Noi reguli la vânzarea sau închirierea locuinţelor. Ce obligaţii pot fi impuse proprietarilor

4 Robert Turcescu, care s-a deconspirat în direct că a fost ofițer acoperit, revine în presă

5 Cum a ajuns "doctorul în economie" Darius Vâlcov în fața judecătorilor. "Fără acest pas, nu se finalizează pro…