Brexit: Theresa May ezită să ceară un nou vot în parlament; deputaţii încearcă să preia controlul asupra procesului

Brexit: Theresa May ezită să ceară un nou vot în parlament; deputaţii încearcă să preia controlul asupra procesului

Un grup de parlamentari britanici încearcă să obţină pentru luni organizarea unui vot în Camera Comunelor prin care aceasta să preia de la guvern controlul asupra procesului Brexitului, cu obiectivul de a se forma o majoritate parlamentară pentru o cale alternativă de ieşire din actualul impas, a declarat o sursă guvernamentală, în timp ce premierul Theresa May a anunţat prin intermediul purtătorului ei de cuvânt că va cere un al treilea vot al Camerei Comunelor numai dacă va considera că există şanse de reuşită, relatează agenţiile Reuters şi dpa.

Camera Comunelor a respins deja de două ori acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul, în special din cauza clauzei de ''backstop'', care ar evita reapariţia unei ''frontiere dure'' între cele două Irlande, însă în acelaşi timp ar putea menţine Regatul Unit captiv în uniunea vamală europeană. La fiecare din aceste voturi deputaţii proeuropeni au încercat, fără succes, să preia controlul asupra procesului Brexit-ului, prin introducerea unor amendamente care în final au picat la vot.

Un nou amendament de acest fel propus acum de un grup transpartinic de parlamentari, condus de conservatorul Oliver Letwin, cere ca pe 27 martie să fie schimbate regulile parlamentare astfel încât deputaţii să aibă timp să dezbată şi să voteze prin aşa-numite ''voturi orientative'' (indicative votes) asupra unor căi alternative de abordare a Brexitului şi care ar putea fi susţinute de un vot majoritar în Camera Comunelor, cum ar fi, de pildă, acceptarea unei relaţii mai strânse cu UE decât cea negociată de premierul May.

Liderii europeni au propus joi Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului după data prevăzută iniţial, 29 martie. Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna aceasta acordul încheiat în noiembrie, cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai. În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, liderii europeni vor accepta o amânare până la 12 aprilie 2019, aşteptând ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată.

Dar purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a declarat luni că aceasta din urmă va supune încă o dată acordul unui vot în Camera Comunelor numai dacă estimează că are suficient sprijin în forul legislativ. ''Vom cere din nou votul dacă vom considera că îl putem câştiga'', a indicat purtătorul de cuvânt.

Theresa May a avut luni o reuniune cu membrii cabinetului, în contextul unor speculaţii conform cărora unii dintre ei i-ar fi cerut să demisioneze. Purtătorul de cuvânt al executivului a infirmat că acest subiect ar fi fost abordat la această întâlnire.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia