Bulgaria: Fost ministru al energiei, inculpat pentru proiectul nuclear Belene

Procurorii bulgari l-au inculpat joi pe fostul ministru al economiei și energiei Rumen Ovcearov pentru prejudicii de peste 190 milioane de euro (204 milioane dolari) aduse statului în legătură cu un proiect anulat de centrală nucleară cu compania Atomstroyexport din Rusia, informează Reuters.

Bulgaria a anulat în 2012 proiectul Belene, estimat la 10 miliarde de euro și amplasat pe Dunăre, după ce nu a găsit investitori străini și sub presiunea Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia.

Un tribunal de arbitraj a decis că Bulgaria trebuie să plătească Atomstroyexport compensații de peste 600 milioane de euro în legătură cu acest proiect, despre care analiști și politicieni afirmă că reflectă corupția răspândită pe scară largă în această țară din Balcani.

Procurorii îl acuză pe Ovcearov, ministru al energiei între 2005 și 2007 într-un guvern condus de socialiști, că nu a exercitat un control suficient asupra directorilor executivi ai companiei energetice de stat NEK, permițându-le să semneze un acord cu Atomstroyexport pentru centrala nucleara de la Belene.

Procurorii susțin că în noiembrie 2006, directorii executivi ai NEK au semnat un acord de 193 milioane de euro cu compania rusă pentru a începe lucrările la proiect, încălcându-se legislația privind achizițiile publice și înainte ca finanțarea centralei să fi fost convenită.

Procurorii au adus deja acuzații similare împotriva succesorului lui Ovcearov, fostul ministru al economiei și energiei Petăr Dimitrov.

Luna trecută, foștii directori ai NEK, Lubomir Velkov și Mardik Papazian, au fost acuzați că ar fi provocat provocat daune financiare de peste 77 milioane de euro semnând un alt contract cu Atomstroyexport.

Este de așteptat ca procurorii să îl învinuiască și pe Delian Dobrev, ministrul energiei în guvernul centrist al lui Boiko Borisov, pentru a nu fi luat măsuri în vederea opririi plăților către o companie de consultanță angajată cu proiectul Belene după ce acesta a fost anulat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…