Bulgaria: Manifestație la Sofia pentru creșterea salariilor și reducerea decalajului față de Occident

Peste 4000 de lucrători din întreaga Bulgarie, statul cel mai sărac din Uniunea Europeană, s-au adunat vineri la Sofia pentru a cere salarii mai mari, relatează dpa și Reuters. Între manifestanți s-au numărat atât medici, cât și mineri și funcționari publici.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii parlamentului cerând introducerea unei sume neimpozabile și menținerea bonusurilor acordate pentru fiecare an în câmpul muncii. Manifestanții au mai cerut o creștere cu minim 100 de leva (51 euro) a salariilor, din 2018.

"Vrem și noi partea care ne revine din profitul angajatorilor", a indicat sindicatul central KNSB (Confederația Sindicatelor Independente). "Vrem ca bulgarii să rămână în Bulgaria. Credem că acest lucru se va putea întâmpla doar când vor crește veniturile", a notat liderul KNSB Plamen Dimitrov.

La 10 ani de la aderarea țării la Uniunea Europeană, decalajul dintre salariile din Bulgaria și ale partenerilor săi din UE se menține, nivelul remunerațiilor fiind chiar mai mic decât cel din Serbia sau Macedonia, țări învecinate din Balcani care nu sunt membre ale blocului. În Bulgaria, salariul mediu brut este de puțin peste 1000 de leva (510 euro), iar cel minim este de 460 leva (235 euro), în 2018 fiind prevăzut să crească la 510 leva (260 euro).

Salariile mici sunt unul din principalele motive pentru care bulgarii pleacă în căutarea unui trai mai bun în Occident. Circa 1,1 milioane de bulgari au emigrat după căderea comunismului, acum 28 de ani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 EXCEPȚIONAL / Sebastian Lăzăroiu îi pune Proastei României întrebările pe care vuvuzelele PSD chemate la „dezbat…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația