Bulgaria: Preşedintele presează formaţiunea antisistem care a câştigat alegerile să numească un premier

Bulgaria: Preşedintele presează formaţiunea antisistem care a câştigat alegerile să numească un premier

Partidul antisistem "Există un Astfel de Popor" (ITP), care a câştigat alegerile anticipate din 11 iulie, va fi însărcinat vineri să formeze noul guvern în Bulgaria, a anunţat preşedintele Rumen Radev, care insistă asupra depăşirii crizei politice, potrivit AFP.

"Ţara se confruntă cu provocări care cer formarea unui guvern cât mai rapid posibil", a declarat preşedintele bulgar, în condiţiile în care învingătorul alegerilor nu dispune de o majoritate clară.

"Este timpul ca bulgarii să afle numele premierului lor", a adăugat Radev în faţa jurnaliştilor, în timp ce ţara traversează o criză politică prelungită.

După manifestaţii de amploare împotriva presupusei corupţii a premierului conservator aflat la final de mandat Boiko Borisov, bulgarii s-au prezentat la urne mai întâi la 4 aprilie.

Formaţiunea Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a lui Borisov s-a clasat pe primul loc, dar pentru prima oară nu a reuşit să găsească parteneri pentru guvernare.

O majoritate parlamentară fără GERB fiind de asemenea imposibilă, preşedintele - apropiat socialiştilor - a instalat un guvern interimar şi un nou scrutin a fost organizat la 11 iulie.

Or, acest cabinet aşa-zis "tehnic" a scos la lumină noi cazuri de corupţie în timpul campaniei, favorizând de această dată victoria starului tv Slavi Trifonov, un cântăreţ care promovează un discurs antisistem, în detrimentul lui Borisov.

Novice în politică şi nedorind să-şi asume el însuşi conducerea guvernului, formaţiunea ITP nu dispune decât de 65 de locuri dintr-un total de 240 cât are parlamentul bulgar.

Partidul său doreşte să formeze un guvern minoritar şi încearcă să obţină susţinerea unei majorităţi a deputaţilor în parlament în jurul unui program de interes general.

El duce în prezent negocieri cu toate formaţiunile de opoziţie, în afară de GERB a lui Borisov.

Totuşi, în ultimele zile tensiunile au reapărut. Două formaţiuni anticorupţie şi-au exprimat deschis temerea că Trifonov protejează fără să spună interesele unui mic partid al minorităţii turce.

Acuzată de controlul parchetului pentru a proteja oligarhia, această formaţiune, MDL, a fost foarte influentă în trecută datorită sistemului proporţional: susţinerea sa era indispensabilă celor mai multe guverne după căderea comunismului.

ITP a fost deja obligată să retragă, în urma protestelor, un candidat la postul de premier care participase la guvern susţinut de MDL. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene