Canada face apel la o decizie privind despăgubirea copiilor indigeni, anunţând că preferă un acord negociat

Canada face apel la o decizie privind despăgubirea copiilor indigeni, anunţând că preferă un acord negociat

Guvernul canadian a cerut vineri Curţii de Apel federale a ţării să anuleze o decizie istorică prin care se acordau compensaţii de miliarde de dolari copiilor indigeni preluaţi în sistemul de protecţie a copilului din familiile lor, anunţând că preferă un acord negociat, relatează AFP.

În 2019, Tribunalul canadian pentru drepturile persoanei (TCDP) a ordonat autorităţilor de la Ottawa să plătească o compensaţie de 40.000 de dolari canadieni fiecăruia din miile de copii ridicaţi din familiile lor şi plasaţi în sistemul de protecţie a copilului după 2006. Decizia a fost validată luna trecută.

Autorităţile canadieni au estimat vineri că aceste indemnizaţii sunt necesare, dar au precizat că preferă să stabilească detaliile financiare în cadrul unui acord negociat.

"Vom acorda indemnizaţii persoanelor lezate de politici ale serviciilor copilului şi familiei pentru a repara greşelile trecutului şi a pune bazele unui viitor mai echitabil şi mai solid pentru copiii Primelor Naţiuni, familiile şi comunităţile lor", a postat pe Twitter ministrul pentru relaţiile cu indigenii, Marc Miller.

"Accentul va fi pus pe încheierea unei înţelegeri în afara tribunalului şi la masa de negocieri", a mai spus el.

Mai muţi reprezentanţi ai copiilor Primelor Naţiuni şi-au exprimat decepţia.

Însă potrivit autorităţilor de la Ottawa, două grupuri, printre care Adunarea Primelor Naţiuni, au acceptat să discute cu autorităţile pentru a încerca să ajungă la un acord până în decembrie.

Aceste evoluţii intervin în plin proces de introspecţie al ţării privind greşelile faţă de indigeni.

În luna mai, peste o mie de morminte anonime au fost găsite în situri ale unor foste pensioane pentru indigeni, ceea ce a scos în evidenţă un capitol sumbru al istoriei Canadei şi a politicii sale de asimilare forţată a Primelor Naţiuni, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi dezvăluiri despre „gaura neagră” a lui Ciolacu

2 Voi vedeți ce pregătesc americanii? Nici filmele SF n-au mers atât de departe...

3 VIDEO Rareș Bogdan, afacere sub acoperire: a dat un covrig pe două mere

4 „Cea mai detestată femeie din Marea Britanie” cere 200 de dolari invitaților la masa sa de Crăciun

5 Fanii CFR Cluj, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc