Candidaturile pentru șefia ANRE, prelungite cu o săptămână de Coaliție. Ce alte posturi sunt pe agendă

Candidaturile pentru șefia ANRE, prelungite cu o săptămână de Coaliție. Ce alte posturi sunt pe agendă

Coaliția a decis prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru patru mandate în conducerea ANRE, printre care și cel al președintelui și a unui vicepreședinte al autorității.

Coaliția are pe agendă noi numiri FOTO Arhivă Adevărul

Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au revenit asupra deciziei privind programul de depunere a candidaturilor pentru conducerea ANRE. Astfel că a fost prelungit termenul până marți, 18 aprilie, ora 12.00.

Șefia ANRE și ANCOM, pe agenda Parlamentului

Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a informat asupra expirării mandatelor preşedintelui, a unui vicepreşedinte şi a doi membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Astfel, membrii Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis săptămâna trecută că pana joi, 13 aprilie, vor fi depuse candidaturile pentru ANRE , urmând ca selecția și audierea candidaților să fie realizată pana pe 18 aprilie, în comisiile de specialitate, astfel încat sa intre pe ordinea de zi a plenului comun al Parlamentuljui din 19 aprilie.

Membrii Birourilor Permanente Reunite au discutat și asupra necesității depunerii candidaturilor pentru președintia ANCOM, pana pe 28 aprilie, dat fiind faptul că mandatul expiră pe 11 mai, astfel că numirea ar putea intra pe ordinea de zi a unui plen reunit în prima săptămână din luna mai.

Funcțiile de la ANCOM și ANRE sunt printre cele mai râvnite, salariile de acolo fiind de dorinul zecilor de mii de lei. De exemplu, șeful ANRE are o leafă lunară de peste 50.000 de lei.

Noi sinecuri scoase la bătaie

Parlamentul urmează ca imediat după Paște să decidă și pe cine trimite în cele trei funcții vacante la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Pentru două dintre funcții deja există favoriți .

Două dintre funcțiile de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sunt iar puse la bătaie după ce la ultima încercare de punere a unor oameni agreați politic, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu a respectat legea. Mai precis, deși era cerut expres ca dintre cei doi candidați unul să aibă studii juridice, Coaliția a mers pe varianta susținerii a două persoane care nu aveau acest fel de studii. Prin urmare, nu mai era respectată proporția de două treimi dintre membrii CNCD trebuie să fie licențiați în științe juridice.

Șapte persoane și-au depus candidatura. De această dată, unul dintre locuri este pentru un om susținit de Grupul minorităților, astfel că, Radu Săvulescu (35 de ani), președinte al Ligii Albanezilor din România, este susținut pentru funcție. Pentru o a doua funcție este susținută Maria Moța, de PNL. Aceasta a mai fost membră CNCD în perioada 2020-2023, dar doar pentru un rest de mandat.

Funcțiile din cadrul CNCD au o salarizare similară cu cea a unui secretar de stat, ceea ce înseamnă o leafă brută de 16.640 de lei pe lună.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”