CCR i-a dat „mumu” lui Șerban Nicolae! Legea „paradisurilor fiscale” pe insulele din România, declarată neconstituțională pentru a doua oară/Dacă o fi luat șpagă pentru ea, trebuie s-o dea înapoi!

CCR i-a dat „mumu” lui Șerban Nicolae! Legea „paradisurilor fiscale” pe insulele din România, declarată neconstituțională pentru a doua oară/Dacă o fi luat șpagă pentru ea, trebuie s-o dea înapoi!

CCR i-a dat „mumu” lui Șerban Nicolae! Legea „paradisurilor fiscale” pe insulele din România, declarată neconstituțională pentru a doua oară/Dacă o fi luat șpagă pentru ea, trebuie s-o dea înapoi!

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului asupra Legii privind regimul fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule şi grinduri, stabilind că actul normativ este neconstituţional, în ansamblul său.

Potrivit legii respinse de CCR, pentru construcţiile şi activităţile economice, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit Codului fiscal se reduc cu 50%.

Actul normativ mai prevedea instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, pentru construcţiile ridicate pe acestea şi activităţile economice de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe desfăşurate în aceste zone.

Pentru aceste terenuri, legea respinsă stipulează scutirea de la plata taxei pe teren, stabilind o derogare expresă de la aplicarea prevederilor Codului fiscal, iar pentru activităţile economice autorizate neaplicarea dispoziţiilor prin care se stipulează impozitarea unei cote de 5% asupra veniturilor înregistrate şi obţinute din activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor. Activităţilor economice autorizate le este aplicabilă reducerea valorii la o cotă de 5%.

Legea a fost inițiată de fostul senator PSD Șerban Nicolae și a fost adoptată în legislatura trecută, când social-democrații controlau majoritatea în Parlament. Actul normativ a mai fost respins o dată de CCR, dar a fost adoptat din nou de Parlament cu modificări minore.

Preşedintele subliniat, în sesizarea transmisă CCR, că impunerea acestor derogări de la Codul fiscal este de natură să determine o reducere a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce, potrivit dispoziţiilor Constituţiei, necesită, în mod obligatoriu, indicarea sursei de finanţare. De asemenea, el menţiona că pentru acest act normativ s-a solicitat doar punctul de vedere al Guvernului, nu şi fişa financiară obligatorie. Nici expunerea de motive a legii criticate nu detaliază impactul bugetar al soluţiilor legislative preconizate, mai explica şeful statului.

„Solicităm Curţii Constituţionale să constate că nu au fost îndeplinite condiţiile legale şi constituţionale referitoare la solicitarea fişei financiare nici de către iniţiatorul propunerii legislative şi nici de către Parlament, ceea ce atrage neconstituţionalitatea în ansamblu a legii deduse controlului, prin raportare la dispoziţiile art. 138 alin. (5) din Constituţie”, indica Iohannis.

În opinia sa, legea criticată trebuia calificată şi adoptată ca lege organică, cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere a Parlamentului, iar nu ca lege ordinară. În plus, şi conţinutul complex al actului normativ, solicita adoptarea sa ca lege organică, deoarece reglementează intrarea unor terenuri în domeniul public al statului, concesionarea sau administrarea acestora.

Preşedintele Iohannis mai preciza că, potrivit acestei legi, insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, precum şi unele părţi din aceste terenuri a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare sunt exceptate de la prevederile Legii apelor nr. 107/1996.

Potrivit şefului statului, legea creează atât o încălcare a principiului liberei concurenţe în economia de piaţă, cât şi o dublă discriminare: pe de o parte, între cei care deţin cu titlu de proprietate ori care îşi desfăşoară activitatea pe insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi celelalte persoane care îşi desfăşoară activitatea în alte zone; pe de altă parte, între persoanele care realizează activităţi de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe acestora şi persoanele care desfăşoară alt tip de activităţi economice, pe aceste terenuri.

Foto: Fostul senator PSD Șerban Nicolae. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...