Cehia consideră inacceptabilă noua propunere poloneză privind mina de la Turow

Cehia consideră inacceptabilă noua propunere poloneză privind mina de la Turow

Republica Cehă a primit o nouă propunere din partea Poloniei pentru soluţionarea disputei legate de mina de lignit din localitatea poloneză Turow, situată în apropierea frontierei dintre cele două ţări, dar noul proiect este inacceptabil, a anunţat marţi Ministerul ceh al Mediului, potrivit Reuters.

Cele două ţări vecine, membre ale Uniunii Europene, au un diferend legat de extinderea exploatării miniera de la Turow, care furnizează cărbune pentru o termocentrală importantă pentru nevoile energetice ale economiei poloneze. Praga susţine că mineritul contribuie la pierderea de apă subterană în oraşele de pe partea cehă a frontierei şi cauzează poluare.

Ministerul Mediului ceh a afirmat că, înainte de a lua vreo măsură, va trebui să discute propunerea cu noul guvern format după alegerile parlamentare desfăşurate în octombrie.

''Noua propunere este inacceptabilă pentru actuala conducere a Ministerului Mediului, a Ministerului de Externe şi a regiunii Liberec care se învecinează cu Turow'', a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a ministerului citat.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a transmis Poloniei să oprească activităţile de la mina Turow şi de la termocentrală după ce Praga s-a plâns de pagubele ecologice înregistrate în partea cehă a frontierei.

Polonia, care nu s-a conformat deciziei CJUE, încearcă să ajungă la un acord cu vecinul său ceh pentru a ţine mina deschisă, în schimbul unor compensaţii şi al unor măsuri de limitare a pierderii de apă subterană. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție

5 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”