Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032; producătorii vor plăti impozit pe profit doar în momentul tranzacționării

Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032; producătorii vor plăti impozit pe profit doar în momentul tranzacționării

Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032, iar producătorii de energie regenerabilă vor plăti impozit pe profit doar în momentul tranzacționării acestora, și nu la momentul înregistrării în contabilitate, conform unei Ordonanțe de Urgență aprobate joi de Executiv, informează Ministerul Energiei.

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii 220/2008 (pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie) care vine să îmbunătățească legislația în domeniul producerii energiei din surse regenerabile și, implicit, să susțină dezvoltarea în continuare a acestui sector.

Conform normelor și angajamentelor europene asumate, România are stabilită pentru 2020 o țintă națională de 24% energie regenerabilă în consumul final brut de electricitate, țintă pe care și-a atins-o deja, dar care trebuie conservată în perspectiva anului de referință.

"Actul normativ de astăzi vine să pregătească și să reglementeze inclusiv momentul reinserării în piață a certificatelor verzi amânate de la tranzacționare prin deciziile luate în 2014, perioadă care expiră la finalul lunii martie", spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Printre principalele modificări aduse de OUG se numără eliminarea termenului de valabilitate de doar 12 luni pentru certificatele verzi, acestea urmând să fie valabile pe toată perioada de funcționare a schemei de sprijin, respectiv până în 2032, astfel fiind evitate situațiile înregistrate în ultimii ani, prin care un număr importat de CV-uri nu au mai putut fi valorificate de către producători și înlocuirea cotei obligatorie de achiziție destinată furnizorilor de electricitate cu un mecanism nou, al cantității statice de CV, care va fi revizuit odată la doi ani de către ANRE și care are rolul de a crea un echilibru între consumatori și producători.

De asemenea, aceste prevederi sunt susținute și de crearea unor platforme anonime de tranzacționare a energiei din surse regenerabile și a certificatelor verzi pe piețele centralizate de tranzacționare a electricității, astfel că atât producătorii și furnizorii mari, dar și cei mici, vor putea să își găsească locul în piață.

Totodată, certificatele verzi vor căpăta valoare în momentul tranzacționării, și nu la momentul emiterii, ca până acum, ceea ce va înlătura o parte din presiunea de pe fluxurile de numerar ale operatorilor din acest domeniu, iar producătorii de energie regenerabilă vor plăti, conform prevederilor noii OUG, impozit pe profit doar în momentul tranzacționării CV, și nu în momentul în care înregistrau în contabilitate, așa cum era prevăzut în vechea legislație, impediment ce a dus la cazuri de insolvențe și falimente printre producătorii de energie regenerabilă.

"Măsurile pe care le-am promovat sunt cea mai potrivită soluție de echilibru pentru conservarea industriei energiei regenerabile și a țintei de țară asumată față de Comisia Europeană. Putem vorbi o gură de oxigen pentru industria energiei regenerabile. În același timp, înseamnă, practic, o înghețare a impactului maxim al energiilor regenerabile în facturile plătite de consumatorii casnici, până în 2032", a mai spus Toma Petcu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie