Chiftele de dovlecei cu telemea, preparatul de care nu te mai saturi. Secretul aperitivului delicios

Chiftele de dovlecei cu telemea, preparatul de care nu te mai saturi. Secretul aperitivului delicios

Chiftelele de dovlecei cu brânză telemea sunt un aperitiv ușor vara. Pașii gătirii preparatului de care nu te mai saturi trebuie urmați întocmai pentru un rezultat de excepție. Rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman conține câteva ingrediente.

Chiftelele de dovlecei, un preparat gustos FOTO Adevărul

Rețeta aperitivului gustos o regăsim în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

3 dovlecei potriviţi

4-5 linguri de telemea rasă

2 ouă

ulei pentru prăjit

2 linguri făină

pătrunjel verde, tarhon verde, mărar verde, sare, piper.

Mod de preparare:

"Se curăţă dovleceii de coajă, se trec pe răzătoarea mare şi se lasă 30 de minute să se scurgă în strecurătoare. Se amestecă dovleceii cu brânza rasă, ouăle bătute, verdeaţa tocată mărunt, sare şi piper, după gust. Din compoziţia obţinută se modelează chiftele. Se dau prin făină şi se prăjesc în ulei bine încins, pe ambele părţi. Chiftelele de dovlecei cu brânză telemea se servesc calde sau reci cu roşii", se arată în rețeta preparatului.

Bogat în acizi grași omega-3

Dovlecelul poate fi o bună sursă vegetală naturală pentru protecţia împotriva inflamaţiilor datorită prezenţei acizilor graşi omega-3 din seminţe, precum şi a antioxidanţilor (luteină, zeaxantină şi beta-caroten) şi a polizaharidelor. Fiind un aliment bogat în antioxidanţi şi nutrienţi anti-inflamatori, beneficiile sale împotriva cancerului nu pot fi neglijate. Şi seminţele au proprietăţi antimicrobiene, cele uscate fiind încă folosite în anumite zone ale lumii pentru tratarea bolilor cauzate de paraziţi intestinali.

O porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea.

Gazetar, scriitor și pescar sportiv

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?