Cioloș, dezvăluire ULUITOARE despre relația Olanda-România-Schengen: „Niciun premier român nu a fost în Olanda în ultimii 10 ani”

Cioloș, dezvăluire ULUITOARE despre relația Olanda-România-Schengen: „Niciun premier român nu a fost în Olanda în ultimii 10 ani”

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, marti seara, ca in cadrul vizitei oficiale de miercuri din Olanda va merge si in Parlamentul de la Haga pentru a explica prioritatile Romaniei spunând ca a aflat „cu surprindere” de la MAE ca in ultimii zece ani niciun prim ministru roman nu a fost in vizita oficiala in Olanda. „Cu atat mai mult era timpul sa organizam aceasta vizita”.

„O sa merg in Parlament, la o intalnire cu conducerea Parlamentului, dar si cu membrii Comisiei de Afaceri Europene, unde o sa le explic care sunt prioritatile Romaniei legate de agenda europeana, dar si de cooperarea bilaterala si sa raspund la anumite intrebari pentru ca stiu ca, de foarte multe ori, atitudinea si pozitia Guvernului olandez depind de atitudinea si pozitia Parlamentului, deci un dialog direct cu membrii ai Parlamentului mi se pare important”, a afirmat prim ministrul la Ambasada Romaniei din Belgia, relatează  Aktual24 .

 
Potrivit agerpres.ro, el a adaugat ca va avea un dialog cu parlamentarii olandezi pentru ca acestia dau mandat premierului olandez legat de pozitiile acestuia in Consiliul European.

Intrebat cum comenteaza pozitia recenta a Olandei care se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, Ciolos a replicat: „Eu mai stiu si ca olandezii sunt foarte pragmatici si sunt oameni care iau decizii si pe baza de argumente si, dincolo de orice asteptari, e important sa intarim dialogul direct cu autoritatile olandeze si sa explicam direct lucruri, sa raspundem direct la anumite intrebari, dupa care eu cred ca si deciziile politice care vor fi formulate vor tine cont de aceste lucruri. Olanda nu e doar un ministru, un prim ministru, in Olanda sunt mai multi decidenti si atunci e important sa putem aborda acest dialog si direct”.

Premierul a mai adaugat ca a aflat „cu surprindere” de la MAE ca in ultimii zece ani niciun prim ministru roman nu a fost in vizita oficiala in Olanda. „Cu atat mai mult era timpul sa organizam aceasta vizita”, a afirmat el.

In ceea ce priveste intrevederea de miercuri cu premierul olandez Mark Rutte, Ciolos a precizat ca a stabilit inca din decembrie aceasta vizita si ca doreste sa profite de faptul ca Olanda are presedintia UE pentru a explica obiectivele Romaniei legate „de aderarea la Spatiul Schengen, problema privind MCV”, dar si de chestiunea stoparii migratiei ilegale.

„Vreau sa discutam despre subiectele care sunt pe agenda europeana, mai ales chestiunea privind migratia. Pentru noi este foarte important ca acest proiect sa reuseasca si sa stopam migratia ilegala si sa avem protejate frontierele externe ale UE pentru ca, prin protectia aceasta a frontierelor, ne protejam si pe noi si evitam eventuale rute de migratie care sa treaca prin Romania”, a spus prim ministrul, citat de Agerpres.

El a adaugat ca pe agenda discutiilor se va afla si cooperarea bilaterala „pentru ca Olanda e un partener economic important pentru Romania atat din punct de vedere al schimburilor comerciale, cat si al investitiilor olandeze in mai multe domenii. (…) Vreau sa dau acest semnal ca asteptam o prezenta mai activa a Olandei in mai multe domenii”, a conchis Ciolos.

„Am auzit discutii in Romania ‘de ce sa ne mai batem noi sau sa ne milogim pentru Schengen, atat timp cat altii, dimpotriva, sunt reactivi vizavi de acest lucru’. Spatiul Schengen e un element de integrare in UE, dincolo de dificultatea de moment pe care o intalneste problematica, discutia aceasta. Romania a facut eforturile de integrare in Schengen si nu cred ca se pune problema sa ne milogim atunci cand ne sustinem punctul de vedere. Eu cred ca Romania trebuie sa vizeze integrarea diferitelor cercuri concentrice europene, indiferent ca e vorba de spatiul Schengen sau de zona euro sau de alte teme”, a spus Ciolos la ambasada Romaniei din Belgia.

Premierul Dacian Ciolos efectueaza miercuri o vizita oficiala in Olanda unde va avea intrevederi cu omologul sau olandez, cu o serie de parlamentari, dar si cu membrii ai comunitatii romanesti din aceasta tara.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar