Ciprian Ciucu: Oferta pe care i-am făcut-o lui Nicușor Dan

Ciprian Ciucu: Oferta pe care i-am făcut-o lui Nicușor Dan

Ciprian Ciucu, candidatul sustinut de M10 la Primaria Capitalei, povesteste cum a decurs incercarea sa de colaborare cu Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul (USB). Fostul presedinte al Consiliului National de Integritate relateaza ca i-a facut liderului USB saptamana trecuta o oferta pe care o descrie drept "corecta" si "echilibrata", si ca Nicusor Dan a ales sa raspunda la televizor.

Redam integral in cele ce urmeaza relatarea lui Ciprian Ciucu

Oferta pe care i-am facut-o lui Nicusor Dan

Mi-am asumat candidatura la primaria Bucurestiului in momentul in care lucrurile erau amortite si actorii politici, mai vechi si mai noi, intarziau sa vina in fata dumneavoastra cu nume si programe electorale. Era deja tarziu, la inceputul lunii februarie.

Multi mi-au salutat decizia si am primit multe incurajari. La fel de multi s-au aratat dezamagiti de faptul ca un nou candidat "pe dreapta" ar creste sansele PSD de a pune din nou ghearele pe primarie si ca va continua mizeria, dezordinea urbana si pradarea bugetului Bucurestiului.

Mi s-a cerut pe Facebook, de catre presa, in interviuri, in particular sa stau de vorba cu Nicusor Dan si cu restul fortelor politice si civice. Cuvantul "orgoliu" a fost scris si pronuntat de nenumarate ori cu referire la cei din zona de centru-dreapta. Se refereau inclusiv la mine.

Mesajul pe care l-am primit repetat este ca lumea ne vrea impreuna. Dupa ce m-am pozitionat si mi-am prezentat viziunea asupra nevoilor de dezvoltare ale Bucurestiului, am inceput sa-mi dedic timpul unei constructii, in incercarea de a raspunde asteptarilor oamenilor. Practic, am decis sa raspund pozitiv Initiativei Romania, miscare civica formata din oameni competenti si implicati social.

Am preluat ideea si am dus-o, in primul rand, in M10. Dupa ce am simtit ca am consimtamantul lor, m-am vazut cu cei de la Uniunea Crestin Democrata din Romania (UCDR) si cu cei de la Miscarea Liberala (ML). Am dat toate semnalele ca ma intereseaza sa fim impreuna si ca nu sunt un tip orgolios. Evident, in ecuatia aceasta lipsea Nicusor Dan. Toti ceilalti se uitau catre mine si M10 sa facem pasul catre Nicusor Dan, din moment ce ei incercasera in repetate randuri si fusesera dusi cu vorba si nu primisera niciun raspuns clar.

Saptamana trecuta am facut-o. Mi-am zis ca scopul nostru comun e atat de evident incat, cu toata deschiderea din lume, m-am dus la Nicusor si i-am dat de inteles ca in numele a ceea ce el numeste "un alt fel de a face politica" sunt dispus sa-l sustin. Marturisesc, imi pica nitel cam rau gandul la o retragere prematura, inainte sa am sansa sa demasc personal lipsa de substanta a candidatilor PSD si PNL, in dezbateri, fata in fata.

Dar, in numele des clamat al unitatii fortelor integre si competente, mi-am zis ca este exact gestul moral pe care l-am promis din momentul in care mi-am lansat programul, in fata unei sali pline la GDS. M-am consolat cu gandul ca alaturi de Nicusor voi avea ocazia sa ies la bataie in campanie si pentru o cauza de lunga durata. Ma gandeam ca ii va fi greu sa faca singur fata tuturor emisiunilor TV, evenimentelor etc. si ca prezenta mea i-ar mai fi luat din povara.

I-am convins pe cei din jurul meu ca trebui sa mergem cu o oferta corecta! O oferta care sa nu-l faca sa se simta inconfortabil (chiar daca acesta presupunea retragerea mea si eu ar fi trebuit sa ma simt mai lovit), o oferta echilibrata. Mi s-a parut ciudat ca nu a vrut sa facem discutia publica si ca cerea repetat sa discutam doar informal si in spatele usilor inchise. I-am respectat doleanta, n-am vrut sa se simta cu nimic amenintat.

Oferta pe care i-am facut-o e urmatoarea:

USB si M10 isi vor asuma egal, cate 35% fiecare, locurile din consiliile primariilor de sector si la Primaria Generala ;

30% pastram pentru alte forte politice si civice care pot veni cu candidati integri si competenti alaturi de noi;

M10 isi asuma candidatura pentru doua primarii de sector, doua Uniunea Salvati Bucurestiul si doua pentru partenerii nostri;

Eu voi deschide lista Aliantei electorale M10+USB pentru consilieri la PMG si voi fi alaturi de el acum, dar si la primarie, pentru ca usor nu ne va fi;

Punem bazele unei miscari politice noi, de orientare civica, care sa vizeze alegerile parlamentare de poimaine, cele din toamna. Daca vrem sa avem sanse reale de a duce oameni integri si competenti in Parlament, la fel ca la consiliul PGMB, trebuie sa fim impreuna si pregatiti inca de pe acum.
L-am rugat sa-mi dea un raspuns pana miercuri seara, pe 9 martie. Raspunsul nu a venit.

Rezultatul intalnirilor noastre (au avut loc doua) a fost declaratia de ieri a lui Nicusor Dan, de la emisiunea lui Florin Negrutiu, 24 de minute, de la Digi24, cum ca asteapta sa fie sustinut de PNL, care-l va retrage pe Ludovic Orban si ca nu este interesat de o alianta cu fortele mai noi, mai mici, dar si mai integre. Inregistrarea emisiunii este pe Internet, pozitia sa este clara ca lumina zilei.

In aceste conditii, ii urez succes in alianta cu PNL si in demesurile viitoare. Am promis ca voi lua o decizie morala. I-am facut o propunere pe care o consider morala, a respins-o, fara macar a o discuta. Nu le pot cere colegilor de la M10 si de la restul initiativelor noi sa nu mai existe, sa se dea la o parte pentru un om care nu a vrut sa aiba de-a face cu ele. Ratiunea de a fi a unui partid politic este de a participa la alegeri. Daca nu participa intr-o competitie electorala e ca si cum ar disparea.

As vrea ca un lucru sa fie dincolo de orice banuiala: nu eu, nu M10, nu cei de la 200 pentru Bucuresti, nu UCDR sau Miscarea Liberala si in niciun caz cei de la Initiativa Romania, nu noi toti ne-am opus unificarii intr-o alianta electorala a fortelor integre si competente pentru Bucuresti. Nimeni nu ma poate contrazice si nu-mi va putea reprosa vreodata acest lucru. E pacat ca dl. Dan are acelasi comportament ca partidele din sistem. Nu e dispus sa stea la masa, nu e dispus sa aiba parteneri ci doar oameni pe care sa-i incoloneze in spatele lui. Cam atat despre "un altfel de a face politica...".

In ceea ce ma priveste, imi voi revigora campania si ma voi concentra pe unificarea fortelor mici, dar morale. Misiunea noastra, pe langa Primarii, va fi sa ducem cat mai multi oameni pregatiti profesional si cinstiti in consilii. Ii voi trata pe toti cei cu care discutam cu deferenta pentru ca am nevoie de parteneri reali si autonomi, nu de soldatei care sa-mi faca campanie. Soldateii sunt buni, dar sunt pe bani si interese. Partenerii sunt pe principii.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro