Cîţu: Am fost sceptic privind reducerea accizei la carburanţi

Cîţu: Am fost sceptic privind reducerea accizei la carburanţi

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că a fost de acord, în şedinţa coaliţiei de guvernare, cu reducerea accizei la carburanţi, cu condiţia ca aceasta să fie discutată cu Comisia Europeană.

El a fost întrebat de ziarişti, după ce a participat la vernisajul unei expoziţii la Muzeul National de Istorie a României, de ce a fost amânată reducerea accizei la carburanţi.

"Cred că este datoria ministrului de Finanţe să vină să spună. El a propus-o, eu am atras atenţia asupra unor lucruri şi în şedinţa de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult, vă daţi seama că, dacă luăm pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare. În acelaşi timp, am spus foarte clar că trebuie discutat cu Comisia Europeană, pentru că, dacă eşti atent şi citeşti tratatul cu Comisia Europeană, vei vedea că nu este ca la TVA, nu există niciun fel de portiţă de negociere, este o acciză, dacă reducerea este sub acciza minimă infringementul este declanşat automat şi diferenţa trebuie plătită de la buget. Pe lângă cele 3 miliarde pentru trei luni de zile - ceea ce mi se pare aberant să iei o măsură pentru trei luni de zile, dar, în fine, trebuie să dai şi de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele, ministrul a spus că se va ocupa şi că nu este nicio problemă şi va merge mai departe. De aceea, am venit şi cu cealaltă precizare - dacă nu are impactul pe care ni-l anunţă şi pe care îl promite, ar trebui ca cineva să răspundă", a explicat Cîţu.

Liderul PNL a reiterat că propunerile trebuie discutate întâi în coaliţie şi când există o decizie aceasta să fie anunţată.

"Propunerea mea rămâne cea iniţială. Discutăm în coaliţie, nu mai anunţăm măsuri înainte şi, apoi, când avem o decizie ieşim cu ea. Uitaţi ce se întâmplă acum. Nu ştiu dacă decizia este să se renunţe sau nu, eu am fost de acord cu această măsură de reducere a accizelor, dar cu aceste clarificări: unu - Comisia trebuie să ştie foarte bine; doi, dacă nu se reduce preţul ce se întâmplă, pentru că asta înseamnă că dăm de la buget 3 miliarde pentru companii. Măsurile pe care le propuneam eu dădeau bani direct în buzunarele românilor, aici le dăm cumva întortocheat. E diferenţă de la cer la pământ", a menţionat Florin Cîţu.

Întrebat dacă va cere demisia ministrului de Finanţe, el a răspuns: "În primul rând, mă interesează să nu-i mai minţim pe români. Am spus la începutul acestui mandat că e important să le spunem românilor ce putem să facem. Românii apreciază onestitatea, sinceritatea. Le spunem: atât putem să facem, asta se poate face, ce nu se poate face nu le spunem, pentru că le tot aruncăm informaţii şi oamenii îşi fac tot felul de aşteptări. Vă spun că afectează şi preţurile. (...) Am spus că trebuie să vină să spună românilor dacă i-a minţit şi după aceea discutăm".

Cîţu a adăugat că ar fi foarte precaut şi în ceea ce priveşte prezentarea în spaţiul public a unor posibile măsuri privind preţurile la energie până nu se decide care este calea de urmat.

"În ceea ce priveşte aceste măsuri eu aş fi foarte precaut să mai arunc în spaţiul public măsuri sau să vorbesc despre măsuri care intervin cu bocancii în piaţă. Problema este următoarea: dacă nu le facem, companiile iau măsuri să se protejeze, aşa şi la acciză. Credeţi că ieri când s-a anunţat că se scade acciza nu au existat companii în piaţă care au crescut preţul ca după aceea, poate, în viitor, să-l scadă ca să zică că a scăzut? Bineînţeles. E un comportament care poate fi speculat, pentru că noi aruncăm dinainte tot felul de scenarii pe piaţă. Cel mai bine este să nu mai aruncăm asta, să venim cu decizii când le avem şi atunci să facem. Aşa şi la energie. Haideţi să vedem care sunt măsurile. Eu prefer şi PNL preferă să nu fie măsuri care intră cu bocancii în piaţă şi să fie alte măsuri care să-i ajute pe români direct, pentru că avem nevoie de piaţa de energie, piaţa alimentelor, piaţa combustibilului şi după ce trece această criză să funcţioneze, nu să o distrugem acum, ca apoi să începem să ne întrebăm cu o reparăm", a explicat preşedintele liberalilor.

El a subliniat că măsurile în domeniul energiei trebuie să fie anunţate de Guvern. "Nu are sens să tot aruncăm în spaţiul public informaţii ca apoi să fie retrase. De asta am preferat de fiecare dată să fie anunţate de Guvern când sunt gata. Dacă sunt mâine eu nu ştiu, ar fi excelent să fie mâine. Noi am propus ca, dacă nu pot să fie implementate imediat, să prelungim ceea ce avem acum pentru încă o lună ca să poată să fie făcute ca lumea. Prefer să măsurăm de o sută de ori, (...) decât să revenim asupra măsurilor, iarăşi să le refacem, oamenii au nevoie de predictibilitate", a evidenţiat liderul PNL.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a anunţat marţi că a propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă cu peste 1 leu. "Propunerea a fost validată în şedinţa de azi (marţi - n.r.), astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii", a scris Câciu, pe Facebook. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA