Coronavirus: NASA opreşte lucrările la Telescopul Spaţial James Webb

Coronavirus: NASA opreşte lucrările la Telescopul Spaţial James Webb

Angajaţii majorităţii centrelor NASA din SUA au trecut la munca de acasă pentru a se feri de contaminarea cu noul coronavirus, iar conducerea Agenţiei spaţiale americane a anunţat că vor exista întârzieri în pregătirea şi derularea mai multor misiuni ştiinţifice, fiind afectat şi programul de construcţie a noului telescop spaţial James Webb, ce urmează să ia locul telescopului Hubble, transmite luni Space.com.

NASA a răspuns întrebărilor ce i-au fost adresate despre situaţia actuală de pandemie în cadrul unei conferinţe online susţinută vineri. Conferinţa a fost organizată pentru a-i permite administratorului asociat al NASA, Thomas Zurbuchen, şi câtorva directori de divizii ale NASA să formuleze o poziţie faţă de propunerea de buget înaintată de preşedintele Trump Congresului american pentru anul fiscal 2021 (care începe la 1 octombrie a.c.). Acest subiect a fost însă lăsat în plan secund, majoritatea întrebărilor fiind concentrate asupra efectelor pandemiei asupra celei mai prestigioase agenţii spaţiale din lume.

"Vom apela la ceea ce eu numesc principiul elefantului: Dacă există un elefant în sufragerie, atunci vom vorbi despre el", a comentat Zurbuchen în deschiderea conferinţei. "Vom discuta despre COVID şi cum ne afectează. Şi apoi, ca de fiecare dată, ne vom întoarce la ale noastre".

Zurbuchen a precizat că prin munca de la distanţă nu pot fi continuate programele de construcţie a unor sonde spaţiale şi cel privind telescopul James Webb.

Telescopul James Webb era programat să fie lansat în spaţiu în luna martie a anului viitor, deşi, un raport din ianuarie al Biroului SUA pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) sugera că programul telescopului James Webb are doar 12% şanse de a respecta acest termen limită, chiar fără ameninţarea pandemiei. "Desigur că va avea de suferit, chiar dacă este una dintre priorităţile noastre principale, aşa cum am mai spus-o; personalul pentru integrare şi activităţi de testare a fost deja redus", conform lui Zurbuchen.

La doar câteva ore după încheierea acestei conferinţe, NASA a anunţat, fără echivoc, oprirea temporară a lucrărilor la telescopul spaţial James Webb. În prezent, acest instrument se află în California, unde guvernatorul a instituit încă de joi, 19 martie, obligativitatea ca toţi oamenii să rămână la domiciliu, cu excepţia micilor ieşiri pentru nevoi esenţiale.

Măsurile luate pentru limitarea pandemiei pot afecta şi următoarea misiune spre Marte pregătită de NASA, ce urma să fie lansată în luna iulie şi include un nou rover autonom, Perseverance, şi un elicopter experimental. Sonda care urmează să transporte roverul şi elicopterul până la Planeta Roşie se află deja în Florida, la baza spaţială Cape Canaveral, însă sursa de energie pentru rover nu a fost încă primită. "Mars 2020 este o altă prioritate importantă, iar echipele care lucrează la această misiune depun eforturi eroice pentru a fi gata la timp pentru fereastra de lansare programată", conform lui Zurbuchen. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...