Coronavirus: Rouhani acuză SUA că răspândesc 'frica'; bilanţul deceselor în Iran a ajuns la 19

Coronavirus: Rouhani acuză SUA că răspândesc 'frica'; bilanţul deceselor în Iran a ajuns la 19

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a acuzat miercuri SUA că răspândesc 'frica' în legătură cu noul coronavirus, al cărui bilanţ a ajuns în Iran la 19 morţi, cel mai grav după cel înregistrat în China, transmite AFP.

'Nu ar trebui să lăsăm America să adauge un virus, numit teama extremă (...), coronavirusului', a declarat Rouhani la finalul unei reuniuni de guvern, la o zi după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut Iranului 'să spună adevărul' despre epidemia din această ţară.

De la anunţarea pe 19 februarie a primelor două decese provocate de infectarea cu coronavirus, la Qom, oraş sfânt al şiiţilor care atrage pelerini şi teologi din numeroase ţări, guvernul de la Teheran a promis mai multă transparenţă după ce a fost acuzat că ascunde bilanţul real al epidemiei.

'Americanii înşişi sunt în dificultate în faţa coronavirusului. 16.000 de persoane au murit de gripă (în Statele Unite), dar ei nu vorbesc de (morţii) lor', a mai spus Rouhani.

Marţi, el a lansat un apel la calm, afirmând că epidemia nu este mai gravă decât altele consemnate în trecut în Iran.

Rouhani a insistat pe progresele făcute de Iran în lupta împotriva epidemiei, vorbind despre o 'scădere a prezentărilor (la spital) şi progrese în tratament' şi promiţând transparenţă în privinţa numărului de decese şi de persoane infectate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, a anunţat patru noi decese printre cele 44 de cazuri de infectare detectate în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor ajungând la 19 morţi.

Aproape 140 de persoane, printre care viceministrul sănătăţii, au fost confirmate cu coronavirus, în mai mult de zece provincii iraniene, iar majoritatea vecinilor Republicii islamice au instituit măsuri de restrângere a deplasărilor şi de plasare în carantină.

Numeroase şcoli, universităţi şi centre culturale sau sportive au fost închise, iar multe evenimente au fost amânate pentru a le permite echipelor sanitare să dezinfecteze locurile şi transporturile publice din Iran. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale