COVID-19 nu iartă pe nimeni. Pacienţi sănătoşi răpuşi de boală în câteva ore: „Când m-am uitat pe radiografie m-am crucit“

COVID-19 nu iartă pe nimeni. Pacienţi sănătoşi răpuşi de boală în câteva ore: „Când m-am uitat pe radiografie m-am crucit“

Deşi, într-o primă fază, medicii din întreaga lume susţineau că publicul ţintă al bolii provocate de noul coronavirus sunt vârstnicii care au şi alte afecţiuni medicale, timpul a arătat că şi tinerii sănătoşi pot fi răpuşi de COVID-19, scrie Adevărul .

Medicii spun că au fost şocaţi atunci când au văzut radiografii pulmonare ale unor pacienţi tineri, asimptomatici, dar care aveau plămânii ”plin de lichid”.

”Semnele acestea nu apar imediat. Am observat noi că în a treia sau a patra zi apare febra destul de des, durere în piept, tuse şi unii îşi aduc aminte de un episod de rinită, de curgere a nasului. 

Virusul se focalizează în mucoasa nazală, apoi coboară în faringe şi la ghinionişti coboară în plămâni. Vreau să vă spun că sunt pacienţi asimptomatici la care, când m-am uitat pe radiografie, m-am crucit. Pacientul nu avea simptome. Probabil nu a urcat repede pe nişte scări sau n-a dat la bicicletă. În momentul în care m-am uitat la radiografie, o treime din plămini era inundată de lichid”, a declarat medicul Bogdan Nica, fostul director al DSP Prahova, în prezent director în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Faptul că evoluţia bolii provocată de SARS-CoV-2 este imprevizibilă o dovedesc şi cazurile unor tineri din România care s-au stins în câteva ore, deşi nu au prezentat semne ale bolii în primele zile de la testare.

Ultimul caz, dar nu singurul, este cel al asistentului medical de la Craiova (FOTO), testat pozitiv pentru COVID-19 în timp ce se afla cu soţia şi cei doi copii în vacanţă la mare. Florin Cazacu (45 de ani) a început să se simtă slăbit, motiv pentru care, în 6 iulie, s-a prezentat la spital. După ce a fost testat pozitiv, a fost internat la Spitalul Judeţean Constanţa. A stat internat în sectia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa până pe data de 18 iulie, când s-a înregistrat decesul. Diagnosticul a fost de infecţie cu SARS-CoV-2, formă severă. Imediat după internarea bărbatului, au fost testaţi atât soţia, cât şi cei doi copii, rezultatele testelor fiind pozitive în cazul tuturor.

„Virusul există, e imprevizibil şi face victime, indiferent de vârstă, stare de sănătate şi meserie!“

”(…) Virusul există, e imprevizibil şi face victime, indiferent de vârstă, stare de sănătate şi meserie! Să alegem libertatea de a fi prudenţi şi echilibraţi, cu conştiinţa unei conduite care poate proteja sau, dimpotrivă, poate distruge vieţi! Condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris colegii asistentului Florin Cazacu pe Facebook.

Un caz similar care i-a şocat, de asemenea, pe medici a fost cel al unei femei în vârstă de 39 de ani, din judeţul Alba. A ajuns în data de 21 iunie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, cu simptome specifice bolii COVID-19: febră 38,1 grade Celsius, dispnee, tuse seacă, paloarea tegumentelor cu debut de trei zile.

Starea pacientei s-a depreciat brusc, iar medicii nu au mai reuşit să o salveze, deşi femeia nu suferea de o altă boală.

Maria Constantin, tânăra din Alba, răpusă de COVID-19 FOTO stirileprotv.ro

„Plămânii arătau extrem de rău, era o pneumonie extinsă bilaterală cu acumulări în alveole, practic foarte puţin din plămâni mai era, restul era compromis. Pacienta practic nu mai avea suprafaţă pulmonară cu care să respire. Manifestările acestei boli sunt neaşteptate. Aici nu prea văd o soluţie în cazul acesta, că s-ar fi putut face ceva. De obicei, formele astea grave cam aşa se întâmplă, pacienta este relativ bine şi dintr-o dată se prăbuşeşte. Aşa s-a întâmplat şi în cazul ăsta”, a declarat la  Digi24  Dan Crainic, director medical al Spitalului de Urgenţă Alba Iulia.

 

Un alt caz este cel al unei tinere în vârstă de 30 de ani, din Mehedinţi. Fără alte afecţiuni cunoscute, a murit din cauza coronavirusului, la ea acasă. Femeia a murit la domiciliu pe data de 18 aprilie, iar pe 21 aprilie a fost confirmată cu infecţie cu coronavirus. Este decesul cu numărul 540 înregistrat în România din cauza infecţiei cu noul tip de virus.

Ce a păţit medicul din Spitalul Judeţean Ploieşti care a refuzat internarea

Ministerul Sănătăţii anunţa, în data de 7 aprilie, primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical. Este vorba despre un ambulanţier în vârstă de 53 de ani, din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava. Bărbatul a prezentat simptomatologie COVID-19 în data de 24 martie 2020. A fost testat şi a primit rezultatul pozitiv în data de 30 martie 2020. Acesta a refuzat să se interneze la spital, preferând să se trateze la domiciliu. A decedat acasă, la spate zile de la confirmarea bolii.

De data aceasta finalizat cu succes, este cazul unui medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Medicul a fost diagnosticat pozitiv în data de 5 iulie, dar a refuzat internarea, preferând să se trateze singur acasă. Nu au trecut două zile şi medicul a solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanţă Prahova, anunţând că se simte foarte rău. A fost internat de urgenţă la spitalul ”Matei Balş” din Bucureşti în stare critică. În cazul medicului ploieştean tratamentul a dat însă rezultate, în prezent starea lui de sănătate fiind stabilă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?