Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Fără UE, România nu ar fi avut vaccin anti-COVID-19

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Fără UE, România nu ar fi avut vaccin anti-COVID-19

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare și Industrie din Parlamentul European, semnalează că fără o negociere a Comisiei Europene pentru vaccinurile anti-COVID-19, România nu ar fi avut azi doze cu care să își imunizeze populația.

„Românii trebuie să știe că egoismul, forța politică și economică influențează major campania de vaccinare în lume și ceea ce funcționează practic este amestecul de diplomație și presiune politică pe care doar jucătorii mari reușesc să le genereze eficient în astfel de momente, UE făcând eforturi majore pentru a asigura vaccinarea cetățenilor europeni. Fără UE, în competiția globală pentru vaccin, România ar fi fost descoperită în fața egoismului și jocului în forță al jucătorilor globali, state sau mari companii”, a subliniat Cristian Bușoi într-un comunicat de presă, remis Calea Europeana.

Doar în luna martie, România va primi 2.640.000 de doze de vaccin: 1.112.000 de doze Pfizer BioNTech, 268.800 de doze Moderna, 1.258.000 de doze AstraZeneca.

De asemenea, Cristian Bușoi susține poziția exprimată de PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare, în special AstraZeneca, ca să livreze ce s-a angajat și să crească producția de vaccin și presiune pe celalalte companii să accelereze procedurile pentru a le fi aprobate vaccinurile: „Ca președinte al comisiei ITRE sprijin realizarea de către Comisia Europeană a unui fond permanent finanțat de industrie și sprijinit de UE pentru cercetare comună și producție supusă riscului în perioada premergătoare autorizării și a HERA – Autoritatea de Pregătire și Răspuns pentru Urgențe, ca instituție esențială a sănătății Uniunii Europene, în urma experienței COVID-19, pentru a crește capacitatea de răspuns la amenințări transfrontaliere de sănătate.”

Citiți și: Incubatorul HERA: Comisia Europeană propune un plan de pregătire în domeniul bioapărării destinat depistării mutațiilor COVID-19, creării de vaccinuri noi, adaptate și sporirii producției acestora

Vaccinurile actuale trebuie folosite mai eficient

„Este justă propunerea CE de monitorizare a exporturilor de vaccin din UE. Trebuie să știm ce se produce în UE și ce iese din UE. Dacă guvernul Boris Johnson limitează exportul de vaccin către UE, UE de ce să continue să alimenteze Marea Britanie? S-a făcut mult comparația UE-Marea Britanie în vaccinare, lăudându-se succesul britanic al vaccinării, însă Marea Britania a plătit mai mult pe vaccin și a oferit companiilor farma asigurare de răspundere în cazul unor complicații post-vaccin”, a mai transmis Cristian Bușoi.

Potrivit deputatului european, „UE deși și-a stabilit strategia comună privind vaccinarea la doar 3 luni de la începutul pandemiei, a refuzat asigurarea de răspundere a companiilor , a obținut un preț mai bun și realizarea producției pe teritoriul UE. Acest cumul de condiții n-a fost obținut nici chiar de către statele mari.”

Citiți și: Comisia Europeană instituie un mecanism de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri anti-COVID-19

Referitor la relația UE-SUA, Cristian Bușoi susține că Uniunea Europeană trebuie să lucreze cu Statele Unite în „această criză pentru a permite să crească producția de vaccinuri și echipamente protective printr-un transfer coordonat de tehnologie și echipamente de protecție, apărând și dreptul de proprietate intelectuală.”

Nu în ultimul rând, pentru protejarea împotriva formelor noi de COVID-19, Cristian Bușoi atrage atenția că statele membre trebuie să impună reguli stricte călătorilor din zonele de risc din afara UE, mai ales pentru pasagerii curselor aviatice: reguli comune de carantină, formularul de localizare a pasagerilor și un sistem timpuriu de avertizare și adaptare a planurilor pentru mutațiile COVID-19.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina