Criză la Academia Suedeză - Parchetul pentru infracţiuni financiare a deschis o anchetă

Criză la Academia Suedeză - Parchetul pentru infracţiuni financiare a deschis o anchetă

Parchetul pentru infracţiuni financiare din Suedia a anunţat vineri că a deschis o anchetă care are legătură cu Academia Suedeză, în contextul scandalului uriaş generat de dezvăluirea unor acuzaţii de viol şi agresiune formulate împotriva soţului francez al unei poete care face parte din acest for de prestigiu şi care ar fi primit fonduri consistente din partea instituţiei, informează AFP.

"O anchetă preliminară pentru o infracţiune financiară într-un dosar asociat Academiei Suedeze a fost deschisă de procurorul-şef Jan Tibbling", a anunţat Oficiul suedez de luptă contra delincvenţei economice şi financiare.

Conţinutul anchetei este confidenţial, a adăugat instituţia menţionată.

Academia Suedeză, care atribuie premiul Nobel pentru literatură, a anunţat deja însă în mod public câteva date-cheie din acest dosar.

Ea a indicat în special faptul că a transmis anchetatorilor concluziile unei investigaţii interne referitoare la plata unor subvenţii către Forum, un spaţiu expoziţional înfiinţat şi condus de Jean-Claude Arnault, bărbatul bănuit de agresiuni sexuale şi aflat în centrul acestui scandal.

Acele finanţări, a recunoscut academia, încalcă propriile reguli despre prevenirea conflictelor de interese, întrucât soţia lui Jean-Claude Arnault, academiciana Katarina Frostenson, deţinea jumătate din activele centrului cultural Forum, care, de atunci, a fost închis.

În noiembrie, în plină campanie #MeToo, cotidianul Dagens Nyheter a publicat mărturiile unui grup de 18 femei care au declarat că au fost agresate şi hărţuite sexual de un francez, Jean-Claude Arnault.

De atunci, Academia Suedeză a rupt orice legătură cu Jean-Claude Arnault şi a anulat toate subvenţiile acordate spaţiului cultural Forum, frecventat de elitele culturale ale Suediei.

Parchetul din Stockholm a anunţat la jumătatea lunii martie că o parte a anchetei preliminare deschisă împotriva lui a fost clasată, din cauza prescrierii faptelor şi a lipsei de dovezi. Este vorba despre violuri şi agresiuni prezumtive, care ar fi fost comise între 2013 şi 2015.

Faptele ce nu au fost deocamdată clasate nu au fost divulgate. Prin intermediul avocatului său, contactat de AFP, Jean-Claude Arnault a negat acuzaţiile formulate împotriva lui. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...